Bērns sev nodara sāpes

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA-AFI

Manas pusotru gadu vecās meitiņas rīcība man rada bažas — kad mēs, pieaugušie, viņai kaut ko neļaujam, piemēram, skriet uz ielas, kur brauc mašīnas, sist vecākajam brālim vai kaķim, viņa sāk ļoti stipri kost sev rokā. Ko darīt? Laura Ventspilī.

Atbild pediatrs Artis Žeigurs: «Ja bērns sev iesācis kost vienā un tajā pašā vietā, piemēram, rociņā, var mēģināt šai vietai uzsmērēt sinepes vai uzlikt ģipsi. Pārsiešana ar mīkstu materiālu, kas bērnam šķitīs patīkams, nedos vēlamo rezultātu. Bieži vien šāda bērna reakcija uz aizliegumiem norāda uz kļūdām audzināšanā. Ja vecāki nav konsekventi savās prasībās un bērnam brīžiem ļauj kaut ko darīt, bet brīžiem — ne, tad bērns var reaģēt neadekvāti, arī kožot. Vecākiem vispirms savstarpēji jāvienojas par to, ko bērns drīkst un ko nedrīkst, bet pēc tam ar savu izturēšanos jāparāda bērnam, ka no savām prasībām neatkāpsies. Ja bērnam noteikumi ir skaidri, viņam nav vajadzības tā reaģēt. Ja nu tomēr ar šiem paņēmieniem bērna uzvedību mainīt neizdodas, vecākiem vajadzētu konsultēties ar bērnu psihologu.»

Atbild psiholoģe Sanita Aišpure: «Varētu domāt, ka šim bērnam ģimenē ir pārāk daudz aizliegumu. Tādos gadījumos bērna dusmas bieži vien izpaužas kā autoagresija pret sevi. Šāda uzvedība var būt gan rezultāts — atbildes reakcija uz aizliegumu, gan viens no simptomiem, kas liecina par kādām citām problēmām, tādēļ vecākiem vajadzētu bērna uzvedību pārrunāt ar psihologu. Gaidīt, kamēr tā mainīsies, nebūtu prātīgi, jo autoagresija var kļūt hroniska. Kad cilvēks pieaug, hroniska autoagresija — tieksme nodarīt sev pāri — var izpausties kā smēķēšana, alkohola lietošana.»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu