Cipruss: Darbs valstsvienībā ir labs izaicinājums (12)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Savu profesionālo spēlētāja karjeru Aigars Cipruss sāka Rīgas «Dinamo», kas tolaik vēl spēlēja PSRS čempionātā un vēlāk arī noslēdza šajā pašā klubā, bet pa vidu tam pieredzējušā centra uzbrucēja rēķinā ir vienpadsmit pasaules čempionāti un divas olimpiskās spēles. Pēc karjeras beigām Aigars no hokeja tālu neaizgāja un izmēģināja spēkus gan menedžera, gan trenera lauciņā, taču izskatās, ka pēdējais arods viņam ir tuvāks. Nule bijušais izlases hokejists ir apstiprināts par vienu no valstsvienības treneriem.

- Kad tev piedāvāja trenēt izlasi un cik ilgs laiks bija nepieciešams pārdomām?

- Principā piedāvājums nāca pirms trīs nedēļām, bija laiks nedēļu pārdomām. Neesmu saistīts ne ar vienu komandu un piedāvājums šķita interesants, jo varu augt kā treneris. Zinot, kāds speciālists ir Teds Nolans, man šī būs liela pieredze, varēšu izprast citu metodiku. Nolans ir strādājis citā līmenī un laiks parādīs, kā viss notiks, bet skaidrs, ka iegūšu diezgan daudz strādājot kopā ar šiem speciālistiem.

- Pieņemot šo piedāvājumu nebiedē, ka var atkārtoties iepriekšējie notikumi, kad Kirovs Lipmans pēc pirmā čempionāta atlaida nesen pieņemto ģenerālmenedžeri Sandi Ozoliņu, bet šogad durvis jau pirmajā gadā tika parādītas Artim Ābolam un Viktoram Ignatjevam?

- Man šķiet, ka bieži pārvērtējam šīs situācijas un mēģinām atrast vainīgos, bet skaidrs, ka trenera darbs nav no vieglākajiem un ir jāuzņem jebkura kritika – laba vai slikta. Bet, ja tu baidies, tad nav jēgas strādāt, drīzāk jādomā, ko varam uzlabot. Centīsimies šo atmosfēru uzlabot, jo šodien tā ir smaga, ja saistām to ar «Dinamo». Puiši ir bedrē un izlasē jācenšas pamainīt vidi – citi treneri, citas balsis un jāmēģina puišus atslēgt no rutīnas. Šīs dienas spēlētājiem būs lietderīgas.

- Vai esat runājuši, kā izlases treneru korpuss savā starpā sadalīs atbildību par pienākumiem komandā?

- Uzbrucēju darbība būs Teda un manā pārziņā, bet Toms Kūlens vairāk atbildēs par taktisko darbību. Mēs vēl izrunāsim nianses, taču vienosimies savā starpā, kurš par ko atbildēs.

- Vai Teds vēlas ieviest kaut ko jaunu?

- Nē, domāju, ka krasi neko nemainīsim, bet izlasē viņš paņēma Tomu, acīmredzot bija lietas, kuras viņam pērn nepatika un viņš paņēma savu cilvēku. Mēs arī izrunājām, ka mums treneriem jābūt kā vienai komandai un nedrīkstam iet kaut kādos pretējos ceļos.

- Šīs divas spēles pret Krievijas izlasi varbūt svarīgākas ir emocionālā ziņā, nevis no taktiskā viedokļa.

- Tieši tā. Jāsaprot, ka šis ir viens no etapiem, kurā izlase gatavojas olimpiskajai kvalifikācijai, bet, protams, ka ir jārunā par emocionālo fonu. Mēs nevaram kaut ko kardināli mainīt un ieviest jaunas lietas, šeit mainās vide, treniņprocess un trīs dienās puišiem ir jāatslēdzās no ikdienas, jāpārstāv valsti un jāuzvēdina galvas. Tāpat jācer, ka sezonas turpinājumā izmaiņas būs uz labo pusi.

- Kad pats vēl spēlēji, iedomājies, ka reiz pienāks diena, kad valstsvienībā stāvēsi aiz komandas soliņa?

- Dzīve iet uz priekšu un nekad tik tālu neaizdomājies, bet pienāk periodi, kad situācija mainās. Šodien tas ir mainījies un jāskatās tālāk, es raugos pozitīvi, vēlos attīstīties kā treneris un savu karjeru arī turpināt šajā profesijā. Protams, tas ir atbildīgs un ļoti nopietns darbs, bet tajā pašā arī labs izaicinājums.

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu