Eiropols atradis 380 aizdomīgas likmes uz futbola spēlēm (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/Scanpix

Eiropas Policija jeb Eiropols pēc ilgstošas izmeklēšanas pirmdien paziņoja par 380 aizdomīgām futbola spēlēm un brīdināja, ka sporta veida godīgums šobrīd ir apdraudēts.

Eiropols, pētot piecas valstis, atradis 380 aizdomīgas likmes kādā Singapūrā bāzētā bukmeikeru kompānijā, kurās iesaistīti spēlētāji, tiesneši, kā arī amatpersonas no visas pasaules.

«Ir skaidrs, ka šī būs lielākā izmeklēšana, ar kādu nācies sastapties saistībā ar spēļu sarunāšanu,» preses konferencē Hāgā paziņoja Eiropola direktors Robs Vainvraits, piebilstot, ka tas ir trieciens visai futbola pasaulei.

Šādas atklāsmes nākušas klajā pēc pagājušā mēneša konferences, kurā tika apspriests, ka futbola korupcija globālā līmenī veicina kriminālās pasaules paplašināšanos. Eiropols atgādinājis arī par nelegālajām derībām Itālijā, kas pagājušajā gadā aizēnoja nacionālās valstsvienības gatavošanos Eiropas čempionāta finālturnīram un saistībā ar kurām tika apcietināti vairāki futbolisti.

Eiropols uzskata, ka vismaz 425 tiesneši, spēlētāji un citas amatpersonas ir iesaistītas nelegālajās derībās. Visvairāk iepriekš sarunātu spēļu ir bijis Turcijas, Vācijas un Šveices čempionātos. Arī divas Čempionu līgas un dažas no Pasaules kausa kvalifikācijas spēlēm tiek turētas aizdomās kā sarunātas spēles. Lai gan tika atklāts, ka viena no šīm aizdomīgajām Čempionu līgas spēlēm aizvadīta Anglijā, detalizētāka informācija netika sniegta izmeklēšanas dēļ.

Šādā veidā likuma pārkāpēji ir nopelnījuši vairāk nekā astoņus miljonus eiro (5,59 miljonus latu). Eiropols televīzijā parādīja iespējamu iepriekš sarunātu maču, kurā spēlēja Argentīnas un Bolīvijas futbola izlases. Spēles laikā ungāriešu tiesnesis kādam futbolistam piešķīra ļoti apšaubāmu sodu.

Eiropola izmeklēšanā iesaistītas piecas Eiropas valstis - Vācija, Ungārija, Slovēnija, Somija un Austrija. Tāpat novēroti 300 aizdomīgi mači arī ārpus Eiropas - Āfrikā, Āzijā, kā arī Dienvidamerikā un Centrālamerikā.

«Singapūras organizācijas darbinieki katrā spēlē samaksā līdz pat 100 000 eiro (70 000 latu) kukuli, kas ar kurjeru palīdzību tiek nogādāti visur pasaulē,» atzina lietas izmeklētājs Frīdhelms Altans.

Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) korupcijas apkarotājs un bijušais Interpola vadītājs Ralfs Mučke janvārī atzina, ka neviena līga pasaulē nav pasargāta no korupcijas.

Starptautiskā līmenī spēļu sarunāšana ievērību guva, kad 2011. gadā Somijā tika apcietināts Singapūras biznesmenis Vilsons Radžs Perumals par krāpšanos vairākās valstīs.

Šajā gadā Interpolam nācās izmeklēt arī aizdomīgo Latvijas futbola valstsvienības pārbaudes spēli ar Bolīviju.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu