Eksperts: bin Ladena nogalināšana ir šovs. Viņš likvidēts iepriekš

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANBPIX/AP

«Bin Ladena likvidēšanas operācija ir šovs,» tā intervijā Krievijas laikrakstam «Trud» pavēstījis bijušais Krievijas specdienestu darbinieks Vladimirs Kļukins, kas 30 gadus strādājis valsts drošības iestādēs, un desmit gadus karojis Afganistānā, piedaloties dažādās specdienestu rīkotajās īpašajās operācijās.

«ASV kareivji uzvedās kā ziloņi trauku veikalā. Ikviens speciālists ziņojumos par notikušo operāciju saskatīs pretrunas, un viss, kas mums šodien par to zināms, domāts muļķiem,»uzskata Kļukins.

«Pirmkārt, nekad neviena speciālā vienība šāda veida operācijās nelidotu līdz pašam mērķim. Amerikāņi vienkārši tiktu notriekti. Turklāt jāņem vērā, ka operācija notika vienos naktī un pielidot mērķim nelielā augstumā, nesaceļot lielu troksni, ir neiespējami, tas nozīmē, ka helikopteriem vajadzēja sacelt kājās visu apkārtni,» uzskata speciālists.

Kļukins uzskata, ka bin Ladena nogalināšana nebija nepieciešama. «Ja pastāv kaut mazākā iespēja uzbrukuma laikā sagūstīt cilvēku dzīvu, profesionāļi parasti to izmanto - parasti šaujot pa kājām, rokām, lai šāviens nebūtu nāvējošs. Speciālists norāda, ka medijos aprakstītā «speciālās operācijas dalībnieku» rīcība vairāk raksturīga kareivjiem, kas «ieņem ienaidnieka pili», nevis specdienestiem.

Eksperts tāpat norāda, ka nav pierādījumu tam, ka operācijas laikā nogalināts tieši bin Ladens. Aizdomas raisot arī steidzīgā bin Ladena apbērēšana jūrā. Turklāt specdienesta pārstāvis šaubās, ka diennakts laikā bijis iespējams veikt līķa DNS analīzes un dabūt bin Ladena radinieku DNS paraugus.

«Kādēļ tad, kad tika pakārts bijušais Irākas diktators Sadams Huseins, kadri no videomateriāla, kurā tas redzams, aplidoja visu pasauli, bet bin Ladena līķa fotogrāfijas ir pēc Baraka Obamas vārdiem «tik šausmīgas», ka tās nedrīkst publicēt?» jautā eksperts.

«Un pats galvenais - manā rīcībā ir informācija, kas ir pilnībā ticama - «Al Qaeda» līderis tika nogalināts jau pirms pusotra gada un apglabāts pēc visām reliģiskajām tradīcijām savā dzimtenē, klātesot nelielam cilvēku skaitam,» tā eksperts.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu