ES komisārs aicina «Gazprom» ievērot ES noteikumus (8)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/Scanpix

Krievijas enerģētikas gigantam «Gazprom» nepieciešams spēlēt pēc Eiropas Savienības (ES) tirgus noteikumiem un pārtraukt rietumu un austrumu dalībvalstīm noteikt atšķirīgas gāzes cenas, piektdien paziņoja ES enerģētikas komisārs Ginters Etingers.

«Krievija ir mūsu vissvarīgākais partneris, ņemot vērā naftas, ogļu, urāna un gāzes importu,» žurnālistiem sacīja Etingers vizītes laikā Lietuvā, kurai izveidojušās nesaskaņas ar «Gazprom».

«Taču mums nepieciešams vienāds spēles laukums. Mums nepieciešami godīgi nosacījumi. Ilgtermiņā mums vajadzētu izvairīties no atšķirīgām gāzes cenām. Gāze ir gāze. Un gāzes cena Berlīnē vai Parīzē ir krietni zemāka nekā Viļņā,» piebilda Etingers.

Kā ziņots, EK pagājušajā nedēļā paziņoja par izmeklēšanas uzsākšanu pret «Gazprom», kas tiek turēta aizdomās par tirgus konkurences ierobežošanu Bulgārijā, Čehijā, Igaunijā, Ungārijā, Latvijā, Lietuvā, Polijā un Slovākijā.

Brisele paudusi bažas, ka «Gazprom», iespējams, «ļaunprātīgi izmanto savu dominējošo tirgus pozīciju».

Izmeklēti tiks trīs iespējamie pārkāpumi - iespējamā tirgu sadalīšana, «ierobežojot gāzes brīvo plūsmu starp [ES] dalībvalstīm», iespējamā gāzes piegāžu dažādošanas bremzēšana, iespējamā «negodīgu cenu uzspiešana patērētājiem, gāzes cenu piesaistot naftas cenām».

Šī izmeklēšana jau izraisījusi Krievijas prezidenta Vladimira Putina saniknotu reakciju, taču Etingers uzsver, ka Brisele tikai vēlas vienādu attieksmi pret visām ES dalībvalstīm.

«Dienas beigās mēs vēlamies turpināt mūsu sadarbību ar «Gazprom», izmantojot uz tirgus balstītus pamatus un vienādus nosacījumus visām dalībvalstīm. Vladimirs Putins ļoti labi zina un viņam nepieciešams pieņemt mūsu Eiropas iekšējā tirgus noteikumus,» norāda Etingers.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu