ES oficiālajā vēstnesī publicēts lēmums par Latvijas uzņemšanu eirozonā (47)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Images_of_Money, CC BY-SA 2.0

Šodien Eiropas Savienības (ES) oficiālajā vēstnesī publicēts lēmums par Latvijas uzņemšanu eirozonā.

Trīs lappuses garajā lēmumā norādīts, ka Latvija ir izpildījusi gan konverģences kritērijus, gan citus nepieciešamos nosacījumus, lai no nākamā gada ieviestu eiro.

2014.gada 1.janvārī Latvija kļūs par 18.eirozonas valsti, jo ES Ekonomisko un finanšu jautājumu padome (ECOFIN), kurā darbojas ES valstu finanšu ministri, 9.jūlijā pieņēma galīgo lēmumu par Latvijas uzņemšanu eirozonā.

Jūnija sākumā Eiropas Komisijas (EK) un Eiropas Centrālās bankas publicētie konverģences ziņojumi apliecināja, ka Latvija izpilda uzņemšanai eirozonā izvirzītos ekonomiskos kritērijus. Pēc tam Latvijas pievienošanos Eiropas vienotās valūtas zonai jau atbalstīja ES valstu un valdību vadītāji un arī Eiropas Parlamenta deputāti.

Pēc pārejas uz eiro nākamā gada pirmās divas nedēļas Latvijā būs latu un eiro paralēlās apgrozības periods, kad iedzīvotāji tirdzniecības vietās vēl varēs norēķināties latos, bet atlikums tiks izdots eiro. No nākamā gada 15.janvāra maksājumus Latvijā varēs veikt tikai eiro. Arī algas, pensijas un pabalstus nākamā gada janvārī visiem izmaksās eiro.

Latvijā tiks lietotas tādas pat eiro banknotes kā visā eirozonā, un tās Latvija aizņemsies no eirosistēmas, ko veido eirozonas valstu centrālās bankas un Eiropas Centrālā banka. Savukārt eiro monētas tiks kaltas īpaši Latvijai ar valsts simboliem, kas savulaik tika izraudzīti tautas ideju konkursā.

Uz Latvijas viena un divu eiro monētu reversa būs attēlots tautumeitas portrets no pirmskara Latvijas piecu latu monētas, uz 10, 20, 50 centu monētām būs Latvijas lielā ģerboņa attēls, uz viena, divu un piecu centu monētām - Latvijas mazā ģerboņa attēls. Latvijas eiro monētas taps Vācijā, Bādenes Virtembergas Valsts kaltuvē. 2013. un 2014.gadā būs nepieciešami 400 miljoni dažāda nomināla eiro monētu.

Iedzīvotāji latus pret eiro varēs bez maksas apmainīt no 2014.gada janvāra sešus mēnešus komercbankās un trīs mēnešus Latvijas Pasta nodaļās vietās, kur nav banku filiāles. Latvijas Bankā latus pret eiro varēs mainīt neierobežotu laika periodu.

Komercbankas un amatpersonas uzsver, ka vienkāršāk notiks bezskaidras naudas maiņa - visa latu kontos uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Eiropas vienotās valūtas ieviešanu Latvijā paredz valsts pievienošanās līgums ES.

Latvijā atbalsts eiro ieviešanai joprojām ir zems - saskaņā ar jūnija sākumā publiskoto «Factum» sabiedriskās domas aptauju eiro ieviešanu Latvijā atbalsta 38% iedzīvotāju, bet pret eiro ieviešanu ir 53%.

Komentāri (47)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu