Fiziķi atšifrējuši noslēpumu Roberto Karlosa fantastiskajam vārtu guvumam

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/«Scanpix»

Francijas fiziķu grupa nākusi klajā ar pētījumu, kā pazīstamajam brazīliešu futbolistam Roberto Karlosam izdevies gūt vārtus 1997. gadā īsi pirms Pasaules kausa finālturnīra, raksta «newsru.com».

Toreiz «Tournoi de France» turnīra laikā Karloss ar sitienu no 35 metru attāluma pārspēja Francijas izlases vārtsargu Fabjēnu Bartēzu, neskatoties uz to, ka Francijas izlases spēlētāji bija izveidojuši tā saukto spēlētāju mūri.

Karlosam izdevās unikāls sitiens, bumbai lidojot garām mūrim un ielidojot vārtos. Lēnajā video atkārtojumā var redzēt, ka bumba sākotnēji it kā lido garām vārtiem, taču beigās maina trajektoriju un ielido vārtos.

Franču zinātnieki nolēmuši «apgāzt» apgalvojumu, ka šis sitiens bija fantastiska nejaušība un, ka ko tādu atkārtot nav iespējams, bet pats sitiens bijis pretrunā ar fizikas likumiem.

Fiziķi secinājuši, ka brazīlietis līdz minimumam samazināja zemes pievilkšanas spēku un  gaisa turbulenci. Ko tādu var atkārtot, ja bumbai dod nepieciešamo enerģiju un spēju griesties, bet pats galvenais -  attālumam līdz vārtiem jābūt pietiekami lielam - citādi bumba pārvarēs tikai pirmo trajektorijas daļu un aizlidos garām mēŗķim.

Pēc zinātnieku aprēķina leģendārās bumbas trajektorijai bija gliemeža forma - ja bumba nebūtu sapinusies tīklā, tad tā nokristu pie pārsteigtā Bartēza kājām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu