Grīziņkalnā notiks Meteņdienas svinības (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pēlens/LETA

Šodien plkst.14 Grīziņkalnā notiks pirmās Meteņdienas svinības, informēja «Nodibinājuma Māras loks» pārstāve Agnija Saprovska.

Pasākumā būs gaidīti visi tradīciju kopēji, bet īpaši - ģimenes ar bērniem. Pasākuma apmeklētājus sagaidīs jautras izdarības, vizināšanās no kalna, dziesmas, rotaļas, kārtīga izlielīšanās un budēļos iešana. Noslēgumā tiks iekurta uguns, lai aizvadītu ziemu un sveiktu pavasari.

Saprovska norādīja, ka, iedziļinoties svētku svinību būtībā, top redzams, ka arī šodien senā saules gadskārta ir «dzīva» un tikpat nepieciešama cilvēka harmoniskai līdzās pastāvēšanai ar dabu kā senāk. «Nodibinājums Māras loks» aicina sagaidīt Meteņdienu, izdzīvojot senās ieražas un sajūtot saikni ar senču tradīcijām, pauda Saprovska.

Meteņi ir Saules gadskārtas svinamais laiks, kad ziema sāk iet uz pavasara pusi. Meteņos ir laiks attīrīties no liekā un mest metus, lai būtu ražens gads. Tiek plānots nākamais saimnieciskais gads un nostiprinātas ciešas saiknes ar savu dzimtu un tautu. Tas viss iegulst Meteņdienas jēgpilnajās izdarībās, stāstīja Saprovska.

Meteņos brauc ciemos pie brāļiem un māsām, turklāt uzskata - jo tālāk braukts, jo raženāks būs gads. Svētkos laižas no kalna ar ragavām, lai lini augtu gari un laukiem būtu auglība. Viss iesākas ar domu - metu, šis ir plānošanas laiks, bet stipras domas un tāli meti liek labu pamatu jaunam saimnieciskajam ciklam, stāstīja Saprovska. Meteņi esot arī saules gadskārtas rītausma - kad tiek svinēta Bērnu diena.

Pasākumā piedalīsies folkloras kopas no četriem Latvijas novadiem - «Dzīne» no Vidzemes, Rucavas sievas no Kurzemes, «Ūzuļeņi» no Latgales, «Dzedzieda» un «Laukam pāri» no Zemgales un Rīgas «Silavoti».

Meteņdiena Grīziņkalnā notiek projektā «Saules gads latviskajā dzīvesziņā».

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu