Jūrmalas pludmalē liels daudzums maijvaboļu (32)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijā jau pāris dienu vairākās Baltijas jūras piekrastes pludmalēs, tajā skaitā arī Jūrmalas pludmalē, lielā daudzumā vērojamas tumšbrūnas vaboles. Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) pārstāve apstiprina, ka liedagā ir izskalotas maijvaboles, portālam «Apollo» pavēstīja Jūrmalas pilsētas domes Sabiedrisko attiecību nodaļā.

VAAD skaidro, ka maijs ir laiks, kad maijvaboles izlien no ziemošanas vietām un dodas barības meklējumos, parasti tas notiek jau maija sākumā, bet šogad izlidošana aizkavējās apmēram par divām nedēļām. Visticamāk, vēja brāzmas maijvaboles ir iesviedušas ūdenī, no kurienes viļņi tās izskalojuši krastā.

Dienests norāda, ka maijvaboļu lidošanas aktivitāte šogad ir beigusies un pludmalē tās olas nedēs, jo tur nav nepieciešamo barības vielu kāpuru augšanai, savukārt entomologs Voldemārs Spuņģis skaidro, ka cilvēku veselību maijvaboles neapdraud. Tās arī nav uzskatāmas par vides piesārņojumu.

Maijvaboles pakāpeniski izzudīs, jo pludmales sakopšanas darbi Jūrmalā tiek veikti regulāri, katru dienu agrās rīta stundās, ar speciālu tehniku pludmales uzkopšanai tiek uzrušinātas smiltis un savākti gruži, turklāt maijvabolēm ir savi dabiskie ienaidnieki - strazdi un vārnas.

Komentāri (32)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu