Latviešu imigranta uzbūvētā pils iekļauta starp ASV iespaidīgākajām pilīm (16)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: violinha, CC BY-NC-SA 2.0

Latviešu imigranta Edvarda Liedskalniņa mīlas mokās Floridā uzbūvētā Koraļļu pils iekļauta starp kanāla CNN apkopotajām septiņām iespaidīgākajām pilīm ASV.

norāda CNN

Papildus sešām varenām mūra celtnēm televīzijas apkopotajā sarakstā iekļuvusi arī latviešu akmeņkaļa Liedskalniņa pagājušā gadsimtā būvētā Koraļļu pils.

ASV vēstures pieminekļu reģistrā iekļauto kompleksu veido koraļļu kaļķakmens megalīti, kuri katrs sver vairākas tonnas.

Koraļļu pili Edvards Liedskalniņš cēla apmēram no 1923.gada līdz pat savai nāvei 1951.gadā Floridasitijā kā veltījumu dzimtenē palikušajai līgavai Hermīnei Lūsis.

Pats Liedskaniņš sauca līgavu par Mīļoto Sešpadsmit (Sweet Sixteen), bet ASV presē līgavas vārds iesakņojies kā Agnese Scuffs.

Akmeņu pārvietošanai Liedskalniņš izmantoja pašdarinātas sviras un vinčas. Laika posmā no 1937. līdz 1939. gadam Liedskalniņš pārveda akmeņus uz jaunu vietu 16 km attālumā netālu no Houmstedas.

Liedskalniņš aizsaulē aizgāja 1951.gadā 64 gadu vecumā, bet viņa būvētais nemirstīgās mīlestības apliecinājums kļuvis par populāru tūristu galamērķi. 1984.gadā Koraļļu pils tika iekļauta ASV Nacionālajā vēsturisko vietu reģistrā.

1986.gadā amerikāņu rokmūziķis Billijs Aidols, iedvesmojoties no Koraļļu pils apmeklējuma un stāsta par Liedskalniņa līgavu, uzrakstīja dziesmu «Sweet Sixteen», kuras videoklips filmēts pilī.

Koraļļu pili arī apvij mītiski stāsti par Liedskalniņam it kā piemitušām pārdabiskām spējām, lai vienatnē pārvietotu milzīgos akmens bluķus. Daudzi inženieri meklējuši izskaidrojumu, kā augumā nelielais vīriņš ar četru klašu izglītību to visu paveica, izmantojot tikai paštaisītus darba rīkus un nemirstīgu mīlestību.

Celtņu būvēšanā izmantotie akmens bluķi kopā turas bez neviena stiprinājuma. Bluķi viens otram pieguļ tik cieši, ka šuvēm cauri pat nespīd ne gaismas stars. Pat aizvadītie gadu desmiti un 1992.gadā pili tieši pāri pārgājusī piektās kategorijas viesuļvētra «Endrū» nav izkustinājusi nevienu akmeni.

Komentāri (16)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu