Latviešu izcelsmes dvīņubrāļi Macji plāno vērsties Sporta arbitrāžas tiesā (12)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

Latviešu izcelsmes dvīņubrāļi, Lietuvas basketbola līdzjutēji Nauris un Normunds Macji, kam saistībā ar neseno uzbrukumu spāņu basketbolistam Rūdijam Fernandesam uz mūžu liegta ieeja ULEB Eirolīgas un Eiropas kausa izcīņas sacīkstēs, plāno vērsties Sporta arbitrāžas tiesā (CAS) Lozannā, vēsta «Lrytas.lt».

Kā ekskluzīvā intervijā portālam apgalvojis Normunds Macjus, Fernandess viņus toreiz aizvainojis, nosaucot par komunistiem, tādēļ brāļi noskaņoti turpināt cīņu.

Vienlaikus viņi neesot atteikušies no solījuma rīkot atbalsta akciju, lai palīdzētu Kauņas basketbola klubam «Žalgiris» nomaksāt šā incidenta dēļ piespriesto naudas sodu, un šai nolūkā plāno dibināt fondu «Broliukai» («Brālīši»).

Kā ziņots, pirms nedēļas Nauris Macjus Kauņā pēc ULEB Eirolīgas mača starp «Žalgiri» un Madrides «Real» iesita pa seju Fernandesam, bet Normunds uzbruka viņa apsargam, kas metās aizstāvēt basketbolistu. Pēc tam izraisījās visai sīva sadursme starp dvīņiem un policijas mobilās rotas vīriem, kuri galu galā laida darbā elektrošoku un asaru gāzi, lai viņus aizturētu. Abiem brāļiem organismā tika konstatēta liela alkohola koncentrācija.

Nākamajā dienā Nauris un Normunds no apcietinājuma tika atbrīvoti un skaidroja žurnālistiem, ka vienīgi «aizstāvējuši Lietuvas godu».

Fernandess, kas iepriekšējā abu vienību tikšanās reizē Madridē izcēlās ar nesportisku rīcību, uzbrukumā necieta stipri, bet bija šokēts par notikušo. Ziņa par notikušo izraisīja plašas atbalsis Eiropas medijos.

«Žalgirim» saistībā ar šo incidentu pēc neatkarīgās Eirolīgas disciplinārās komisijas lēmuma piespriests 25 000 eiro (17 570 latu) liels naudas sods. Maksimālais iespējamais sods ir 100 000 eiro, bet, kā sprieda Lietuvas mediji, komisija acīmredzot ņēmusi vērā, ka uzbrucēji tika operatīvi saukti pie atbildības, klubs šajā sezonā nav sodīts par līdzīgiem pārkāpumiem un pats informējis Eirolīgu par pārkāpējiem noteikto aizliegumu, turklāt brāļiem Macjiem, kas tikai 1. februārī svinīgi ieguva Lietuvas pilsonību, nav nekādas saistības ar citiem komandas faniem.

Bargo aizliegumu Normunds un Nauris pārkāpa jau tai pašā dienā, kad tas tika pasludināts, Maskavā noskatoties «Žalgira» spēli ar CSKA, norāda portāls. Kā stāstījis Normunds, par šo aizliegumu viņus trīs stundas pirms spēles informējis pazīstamais Krievijas basketbola speciālists Vladimirs Gomeļskis. Uz brāļu jautājumu, ko viņiem tagad darīt, viņš lūdzis pagaidīt un jau pēc dažām minūtēm atzvanījis viņiem un paziņojis, ka viss būšot kārtībā. Galu galā Macji laipni uzņemti arēnā un viņiem ierādītas vietas līdzās «Žalgira» rezervistu soliņam.

Eiropā brāļi jau ieguvuši basketbola huligānu reputāciju, un pašā Lietuvā grūti atrast kādu basketbola līdzjutēju, ko notikušais būtu atstājis vienaldzīgu. Vieni brāļus Macjus lamā, citi atbalsta, raksta «Lrytas.lt».

«Latvijā par mums daudz raksta, Krievijas mediji interesējas, parāda mūs no īstās puses. Visi zina, ka mēs neesam ļaunprātīgi huligāni. Mēs mīlam Lietuvu un vēlam tai visu to labāko,» izteicies Normunds. «Sāpīgi par rietumvalstu sporta mediju negatīvajām atsauksmēm. Portāls «Eurosport» un Spānijas prese uzsver skandāla tumšo pusi, bet neiedziļinās, nemeklē cēloņus (..) un mūs uzskata teju vai par teroristiem.»

«Fernandess mūs nosauca par komunistiem. Cik daudz mūsu tautas cietušas no komunisma, cik cilvēku izsūtīts uz Sibīriju! Kādēļ basketbolistam ir tiesības mūs pazemot un palikt nesodītam? (..) Kādēļ neviens tam nepievērš uzmanību? Ja Fernandess būtu godīgs basketbolists, viņš neizturētos pret žalgiriešiem zemiski,» piebilda Normunds.

Vaicāts par solījumu palīdzēt veidot fondu, kurā līdzjutēji varētu vākt naudu soda nomaksāšanai, Normunds izteicies, ka konsultēsies ar juristu par iespējām rīkot solidaritātes akciju. «Mūsu organizācija sauksies «Broliukai» («Brālīši»), mēs atvērsim kontu, pasūtīsim suvenīrkrekliņus faniem - būs labs projekts, gribam paši savākt tos 25 000 eiro.»

Normunds arī neslēpis, ka kopā ar brāli plāno ierasties arī uz nākamo spēli, kas «Žalgirim» ceturtdien savās mājās paredzēta ar Turcijas klubu Stambulas «Anadolu Efes».

Jautāts, vai gadījumā, ja aizliegums būtu noteikts tikai Naurim, viņš apmeklētu sacīkstes viens, Normunds atbildējis noliedzoši. «Nekad mūžā. Mēs vienmēr esam kopā. Ja viens no mums kādreiz iekritis, mēs vienmēr par to esam atbildējuši abi - un tā jau no bērnības, no skolas laikiem. Pats nezinu, kādēļ tā.»

28. aprīlī abi brāļi svinēs 43.dzimšanas dienu, bet Lietuvā viņi ir slaveni ar saviem ķermeņa tetovējumiem. Viņu plecus, krūtis un muguru rotā slavenāko Lietuvas basketbolistu portreti, komandu un televīzijas šovu logo un zīmējumi par Lietuvas vēstures tēmu. Normunds uzsvēris, ka viņi atbalsta ne tikai «Žalgiri», bet visas Lietuvas komandas un visus klubus, kuros spēlē lietuvieši. «Basketbols mums dzīvē ir pats dārgākais.»

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu