Lauzts līgums ar SIA «Mono» par Hāmaņu muižas nomu (7)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Gatis Dieziņš/LETA

Šonedēļ Īpašuma departaments pārņēma savā valdījumā īpašumu Slokas ielā 41  -  Valsts nozīmes arhitektūras pieminekli Hāmaņa muižu, portālu «Apollo» informēja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Jau 2007. gadā domes Īpašuma departaments iesniedza prasību tiesā par nomas līguma izbeigšan ar SIA «Mono» un līguma noteikumus nepildošā nomnieka izlikšanu no muižiņas. Arhitektūras pieminekļa stāvoklis pasliktinājās, un nomnieks nedarīja neko, lai ēku sakārtotu un veiktu restaurācijas darbus, turklāt 2007. gada vasarā iznomātajā īpašumā izcēlās ugunsgrēks.

Savukārt kompānija uzskatīja domes lēmumu izbeigt nomas līgumu par prettiesisku. Līdz pat šā gada vasarai lieta ir tikusi pārsūdzēta dažādu instanču tiesās, līdz beidzot šā gada 19. jūlijā ir stājies spēkā tiesas spriedums, ar kuru ir apmierināta Rīgas domes prasība izbeigt 2006. gada 18. decembrī starp Rīgas pilsētas pašvaldību un SIA «Mono» noslēgto nomas līgumu. Pēc izpildraksta saņemšanas no tiesas Īpašuma departaments vērās pie zvērināta tiesu izpildītāja par sprieduma izpildi.

2012. gada 11. septembrī notika SIA «Mono» izlikšana no Hāmaņa muižiņas zvērināta tiesu izpildītāja klātbūtnē. Īpašumu ir pārņēmis Īpašuma departaments, tam tiek nodrošināta diennakts apsardze. Pašlaik tiek veiktas darbības, lai Rīgas pilsētas zemesgrāmatu nodaļā dzēstu ierakstu, ar kuru SIA «Mono» bija nostiprinātas nomas tiesības.

Hāmaņa muiža - IXX gs. beigās būvētais Hāmaņa muižas koka ēku komplekss nosaukumu ieguvis no Slokas ielai pretim esošās Hāmaņa ielas, nevis no filozofa Johana Georga Hāmaņa, kas dzīvoja agrāk - XVIII gs. Dzīvojamā ēka ievērojama ar vēlīnā klasicisma un neoklasicisma arhitektūras elementiem: tornīti, kolonnām, dekorativiem skursteņiem u.c., kā arī romantisma elementiem: XX gs. mūrēto paviljonu. No topogrāfiskā viedokļa muiža iezīmē Slokas ielas vēsturisko veidošanos IXX gs. sākumā.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu