LDDK gandarīta par izmaiņām, kas tiks veiktas Darba likumā (46)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) ir gandarīta par panāktajiem kompromisiem sarunās Darba lietu trīspusējā apakšpadomē ar sociālo partneri Latvijas Brīvo arodbiedrību savienību un Labklājības ministriju par likumprojektu «Grozījumi Darba likumā», portālam «Apollo» pavēstīja LDDK pārstāve Agnese Alksne.

Sarunās tika atbalstīti vairāk kā puse no priekšlikumiem, ko rosināja LDDK biedri, tādēļ LDDK aicinās Ministru kabineta pārstāvjus, kā arī Saeimas deputātus ņemt vērā saskaņoto pozīciju un diskutēt par jautājumiem, kuros vēl nav panākts kompromiss.

«Latvijā un arī citās Eiropas Savienības valstīs darba tirgū jāsaskaras ar problēmu – kā apvienot lielāku elastīgumu ar vajadzību palielināt drošību visiem? Darba tiesības Latvijas likumdošanā salīdzinājumā ar citām Eiropas valstīm ir neelastīgas, kas rada darba devējiem lielāku konkurētspējas risku strauji mainīgajā uzņēmējdarbības vidē. LDDK mērķis ir sabalansēt darba devēju un darbinieku atbildību darba attiecībās, padarīt elastīgākas darba attiecību uzsākšanas un darba attiecību izbeigšanas procedūras, kā arī samazināt izmaksas un administratīvos šķēršļus,» norāda LDDK ģenerāldirektore Līga Meņģelsone.

Ja Ministru kabinets un Saeimas deputāti pieņems sociālā dialoga ietvaros saskaņotos grozījumus, tiks sniegts atbalsts Latvijas uzņēmējdarbības vides konkurētspējas paaugstināšanai.

Grozījumi paredz samazināt virsstundu apmaksu vai piemērot kompensējošo brīvdienu, tiks ierobežots donordienu skaits, kā arī ierobežota ikgadējā atvaļinājuma kompensācija, kas kopumā samazina darba devēju izmaksas par darbiniekiem. Tiks pagarināts arī disciplinārsodu noilguma termiņš, kas samazinās iespēju darbiniekiem izvairīties no atbildības par darba vietā veiktajiem disciplinārajiem pārkāpumiem, kā arī samazināti administratīvie šķēršļi uzteikuma paziņošanas procedūrai gadījumā, kad darbinieks ir pazudis.

LDDK turpinās virzīt priekšlikumus par elastīgāku arodbiedrību iesaisti darbinieku atlaišanas gadījumos un par invalīdu nodarbinātības paaugstināšanu, padarot elastīgāku darba likumā noteikto kārtību par darba attiecību uzsākšanu un izbeigšanu. Šīs diskusijas turpināsies gan Ministru kabinetā, gan Saeimā.

<em><strong>Plāno būtiskas pārmaiņas, kas skars darba ņēmējus un darba devējus.</strong></em>

Komentāri (46)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu