LTAB ievieš jaunu pārbaudes sistēmu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/«Scanpix»

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (LTAB) ir ieviesis jaunu vienotu sistēmu, kas turpmāk ļaus ikvienam Eiropas Savienības (ES) apdrošinātājam pārbaudīt, vai iesniegtās izziņas par OCTA apdrošināšanas vēsturi ir patiesas, «Apollo» informēja Inese Lukaševska, LTAB sabiedrisko attiecību konsultante.

Papildinājumi sistēmā ir ieviesti ar mērķi atvieglot izziņas pārbaudes kārtību, kā arī, lai novērstu izziņu viltošanu un turpmākos iespējamos krāpnieciskos darījumus ar autovadītāja apdrošināšanas vēsturi.

LTAB jau iepriekš vēstīja, ka 2010. gada nogalē strauji pieauga ārvalstu apdrošinātājiem iesniegto viltoto izziņu skaits, kuras saskaņā ar OCTA likumu LTAB izsniedz transportlīdzekļa īpašniekam par tā civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas vēsturi. Krāpniecisku darījumu rezultātā viltotāji centās iegūt atlaidi, kas kopsummā varēja sasniegt līdz pat 65 % no kopējās OCTA polises summas. Uz šo brīdi no visiem LTAB iesniegtajiem ārvalstu apdrošinātāju pieprasījumiem, ir  fiksēti 11  viltoto izziņu gadījumi (pagājušā gada nogalē tie bija 8). Tomēr, kā atzīst LTAB valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics, patiesais viltoto izziņu skaits varētu būt daudzas reizes lielāks.

«Tikko kā konstatējām kārtējo krāpniecisko darījumu, kura autors īpaši izcēlās ar nekaunību. Sešus mēnešus atpakaļ pie mums vērsās kāds ārvalstu apdrošinātājs ar lūgumu pārbaudīt iesniegtās izziņas autentiskumu. Izvērtējot konkrēto gadījumu tika konstatēts, ka šī izziņa ir viltota. Tagad, pēc pusgada LTAB birojā vērsās jau kāds cits ārvalstu apdrošinātājs, kurš pārbaudei iesniedza to pašu jau iepriekš atzītu par viltotu izziņu. Konkrētās izziņas viltotājs bija nospriedis - ja neveicās iepriekš un neizdevās piemānīt vienu apdrošinātāju, tad vienkārši jādodas pie cita», stāsta Stengrevics.

Lai novērstu turpmākos krāpnieciskos darījumus tika izveidota sistēma, kura ļaus ikvienam Eiropas Savienības apdrošinātājam pārbaudīt ziņas par autovadītāja apdrošināšanas vēsturi. Apdrošināšanas vēstures izziņu autentiskuma pārbaudes sistēma būs pieejama LTAB mājas lapā. Ārvalsts apdrošinātājam būs jānorāda tikai autentiskuma kods, kas tiek iedrukāts pašā izziņā un papildus drošības kods, pēc kā sistēma uzrādīs konkrētā transportlīdzekļa īpašnieka apdrošināšanas vēsturi

«Jaunā sistēma būs ne tikai ātra un ērta savā pielietojumā, bet būs kā atbalsts apdrošinātājiem un pašiem autovadītājiem. Līdz šim autovadītājam, ja vēlējās saņemt atlaidi OCTA polises iegādei, bija jāiesniedz ārvalstu apdrošinātājam izziņu par savu apdrošināšanas vēsturi Latvijā. Ja radās aizdomas par izziņas patiesumu, ārvalsts apdrošinātājs sūtīja pieprasījumu LTAB, lai saņemtu apliecinājumu izziņā norādītajai informācijai. Atbildi mēs sniedzām pēc atkārtotas datu pārbaudes un izziņu salīdzināšanas, kas aizņem laiku, līdz ar to cietēji bija godprātīgie autovadītāji, jo, sastopoties ar viltotām izziņām, ir saprotama apdrošinātāju vēlme pārbaudīt Latvijas iedzīvotāju iesniegtos dokumentus. Tagad pārbaude būs iespējama uzreiz un arī autovadītājs, pērkot ārvalstīs polisi, varēs saņemt viņam pienākošos apdrošināšanas maksājuma atlaidi nekavējoties,» piebilst Stengrevics.

Kā atzīst ārvalstu apdrošinātāju kompānijas Quinn Insurance pārstāvji: «Jaunieviestā sistēma ļaus krāpnieciska darījuma gadījumā novērst iespējamos finansiālos zaudējumus, savukārt pie pozitīva rezultāta iegūt labu klientu. Vienlaikus tiks uzlabota apdrošināšanas kompānijas darba efektivitāte sniedzot Īrijā dzīvojošiem latviešiem operatīvu atbildi par iegādājamās OCTA polises nosacījumiem.»

Jaunā sistēma sāks darboties no 2011. gada februāra un tā būs pieejama gan latviešu, gan angļu valodās. 

Jāatgādina, ka Latvijā darbojas Bonus-Malus (BM) sistēma, kas apdrošināšanas kompānijām nodrošina OCTA polises īpašnieku vēstures datu pieejamību, slēdzot apdrošināšanas līgumus. Informācija tiek sniegta par apdrošināšanas vēsturi pēdējos 11 gados  un to nodrošina Latvijas apdrošinātāju veidotā LTAB informācijas sistēma. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu