Maksa par būvniecībā radušos atkritumu pārvadājumu uzskaiti būs 427 eiro (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Ieviešot būvniecībā radušos atkritumu pārvadājumu uzskaiti, maksa par šo pakalpojumu no nākamā gada būs 427 eiro (298 lati).

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavotie noteikumi «Būvniecībā radušos atkritumu un to pārvadājumu uzskaites kārtībā» paredz, ka šī maksa būs neatkarīgi no tā, cik mēnešus gadā persona izmantos atkritumu uzskaites sistēmu. Savukārt samaksa par pavadzīmi būs 1,42 eiro (0,99 lati). Plānots, ka gadā tiks izrakstīti aptuveni 10 000 pavadzīmju. Kā norāda ministrija, maksas cenrādis izveidots tā, ka, ņemot vērā reģistrējamo pavadzīmju apjomus, ir paredzēts iekasēt tikpat daudz līdzekļu, kas nepieciešami sistēmas uzturēšanai līdzīgi, kā tas tiek organizēts bīstamo atkritumu uzskaites un pārvadājumu uzskaites sistēmā. Līdz ar to komersantu sniegto pakalpojumu izmaksas iedzīvotājiem palielināties nevar.

Noteikumi paredz, ka maksa tiks sadalīta pa ceturkšņiem un sistēmas pārzinis - Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs - līdz ceturksnim sekojošā mēneša desmitajam datumam elektroniski nosūta rēķinu sistēmas lietotājam. Savukārt sistēmas lietotājam rēķins būs jāapmaksā desmit dienu laikā.

Normatīvais regulējums paredz, ka būvniecībā radušos atkritumu radītājs (komersants) vai apsaimniekotājs nodrošina būvniecībā radušos atkritumu uzskaiti īpašā žurnālā papīra vai elektroniskā veidā. Bet pārvadājot un uzglabājot šāda veida atkritumus, tie ir jāmarķē un jāiepako atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajām prasībām un Latvijai saistošām starptautisko tiesību aktu normām.

Pašreiz Latvijā nav pilnībā izveidota sistēma, lai varētu nodrošināt precīzu būvniecībā radušos atkritumu uzskaiti un šo atkritumu pārvadājumu uzskaiti. Tāpēc vides aizsardzības kontrolējošām iestādēm nav iespējams nodrošināt tādu būvniecības atkritumu savākšanas un pārvadāšanas kontroli, tādējādi nepieļaujot vides aizsardzības prasībām neatbilstošu būvniecības atkritumu apsaimniekošanu un šo atkritumu nelegālu apglabāšanu tam neparedzētās vietās, norāda VARAM. Būvniecības atkritumu un to pārvadājumu uzskaitei nepieciešamā uzskaites sistēma tiktu veidota kā daļa no bīstamo atkritumu pārvadājumu uzskaites sistēmas, lai pēc iespējas mazinātu privātpersonām radīto ievērojamo papildu administratīvo un finansiālo slogu.

Ministrija skaidro, ka šī sistēma nedublēs jau citas esošās atkritumu un to pārvadājumu uzskaites sistēmas. Turklāt noteikumu projektā ministrijas eksperti īpašu uzmanību ir pievērsuši tam, lai komersantiem nerastos pienākums vienus un tos pašus atkritumus un to pārvadājumus deklarēt atkārtoti. Ņemot vērā, ka daļa no būvniecības atkritumiem ir bīstamie atkritumi atbilstoši normatīvajiem aktiem par atkritumu klasifikatoru un īpašībām, kas padara atkritumus bīstamus, tie būvniecībā radušos atkritumu un to pārvadājumu uzskaites sistēmā nebūs jādeklarē, jo tie tiek deklarēti jau Bīstamo atkritumu pārvadājumu uzskaites sistēmā.

Aprēķināts, ka būvniecībā radušos atkritumu uzskaites sistēmu izmantos 130 atkritumu apsaimniekotāji-pārvadātāji.

Būvniecības atkritumu pārvadājumu uzskaites sistēmas izveides izmaksas ir 20 000 latu. Šā gada 10.septembrī valdība atbalstīja būvniecības atkritumu un to pārvadājumu uzskaites sistēmas izveidi, un sistēmas izveidei piešķirti valsts budžeta līdzekļi no neparedzētajiem gadījumiem.

Noteikumu projekts iesniegts izskatīšanai valsts sekretāru sanāksmē.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu