Miris pēdējais vēl dzīvais Hitlera pēdējo dienu aculiecinieks (113)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Recuerdos de Pandora, CC BY-SA 2.0

Berlīnē 96 gadu vecumā miris Ādolfa Hitlera miesassargs Rohuss Mišs, pēdējais vēl dzīvais fīrera pēdējo dienu aculiecinieks, piektdien pavēstīja Miša literārais aģents Mihaels Štēle.

Neatguvies pēc sirdstriekas, Mišs ceturtdien vēris acis mūža miegā, sacīja Štēle, kuram pieder tiesības uz Hitlera miesassarga sarakstīto grāmatu.

2005.gadā intervijā ziņu aģentūrai AFP Mišs pastāstīja, ka viņš pēc Hitlera un viņa sievas Evas Braunas pašnāvības fīrera bunkurā redzējis abu mirstīgās atliekas.

«Hitlers sēdēja pie galda, saliecies uz priekšu, un viņam līdzās gulēja Eva Brauna. Es redzēju to pats savām acīm,» ziņu aģentūrai sacīja Mišs.

Pēc divām dienām, 1945.gada 2.maijā, kad padomju spēki jau bija izvērsuši uzbrukumu Reihskancelejai Berlīnes centrā, 27 gadus vecais Mišs aizbēga no bunkura, kur viņš veica telefonista pienākumus.

Mišs nonāca padomju gūstā, kur palika līdz 1953.gadam.

2008.gadā iznākusī Miša grāmata «Der Letzte Zeuge» («Pēdējais liecinieks») kļuva par bestselleru un no jauna pievērsa uzmanību Hitlera miesassarga personībai.

Miša memuāri tulkoti arī latviešu valodā, un 2011.gadā tos klajā laidis apgāds «Jumava».

Pirms pievienoties SS, Mišs apguva daiļkrāsotāja amatu. No 1940.gada viņš strādāja Hitlera apsardzē. Pēc atbrīvošanas no gūsta Mišs atkal strādāja daiļkrāsotāja profesijā.

Sarunā ar žurnālu «Spiegel» 2007.gadā Mišs atcerējās savu pirmo tikšanos ar fīreru.

«Viņš nebija monstrs, viņš nebija pārcilvēks, viņš stāvēja iepretim man kā pilnīgi normāls kungs un sacīja labus vārdus,» atcerējās Mišs.

Komentāri (113)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu