Noskaitušies aktīvisti izķengājuši «Angry Birds» mājaslapu (11)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Noskaitušies par nesen atklātībā nonākušo informāciju, ka «Angry Birds» it kā esot izmantots lietotāju izspiegošanai, aktīvisti uzlauzuši un izķēmojuši oficiālo spēles tīmekļa vietni, noskaidroja biznesa portāls «Nozare.lv».

Vakar uz laiku bija pamanāms, ka populārās mobilās spēles «Angry Birds» mājaslapā bija izmainīts vizuālais noformējums. Lapā izmantotajā ilustrācijā vienam no spēles varoņiem bija uzlikta virsū spiegošanas skandālos plaši apsūdzētās ASV Nacionālās drošības aģentūras emblēma. Tāpat arī spēles nosaukuma uzraksts bija nomainīts uz «Spying Birds».

Informācijas privātuma aktīvistu pūliņu rezultāti gan nebija ilglaicīgi, un jau šodien no rīta lapa bija atguvusi savu sākotnējo vizuālo veidolu. Vienīgie pierādījumi, ka izskats ir ticis izmainīts, atrodami dažādās informācijas krātuvēs, kas saglabājušas «Angry Birds» lapas momentuzņēmumus.

Jau ziņots, ka skandalozā ASV Centrālā izmeklēšanas biroja līgumdarbinieka Eduarda Snoudena nopludinātajos datos tika pamanīts kāds ziņojums, kur teikts par to, kā ASV un Lielbritānijas izlūkdienesti izmantojuši no spēles «Angry Birds» iegūtos privātos datus.

Spēles «Angry Birds» izstrādātājs savā mājaslapā publicētā ziņojumā uzsvēris, ka ar izlūkdienestiem sadarbojies neesot, un informācijas noplūdē vaino reklāmas kompāniju, kas savu saturu liek spēles bezmaksas versijā. Kā norāda «The Register», ar «Roxio» sadarbojoties ASV reklāmas aģentūra «Millenial Media».

Reklāmas uzņēmums sadarbībā ar somu mobilo spēļu izstrādātāju «Rovio» tautā populārajai spēlei «Angry Birds» pievieno kodu, kas ievāc dažāda veida datus par viedierīces lietotāja paradumiem. Ikkatrs no «Angry Birds» lietotājiem savus datus apskatei nodod brīvprātīgi, piešķirot piekļuves tiesības pirms spēles lejupielādes.

«Millenial Media» pievienotā programmatūra ievāc datus un apkopo tos, veidojot lietotāja profilu, ko pēcāk izmanto precīzāk piemeklētu reklāmas materiālu izsūtīšanai. Izveidotajā profilā ir atrodama informācija par subjekta politiskajiem uzskatiem, ģimenes stāvokli un seksuālo orientāciju. Tieši ar šo informāciju ir padalījusies «Millenial Media» aģentūra, raksta tehnoloģiju portāls «The Register».

Nevienā no valdības ziņojumiem neesot konstatēts, ka izlūkdienesti būtu mērķtiecīgi izmantojuši kādas mobilo aplikāciju ievainojamības, lai iegūtu kādus lietotāju datus. Tas gan neesot īpaši grūti izdarāms, norāda tehnoloģiju portāls, jo, piemēram, «Android» sistēmas atjauninājuma laikā ierīce nosūtot aptuveni 500 dažāda veida norāžu par to, kādi ir lietotāja paradumi.

Jau ziņots, ka daļa «Android» lietotāju, lai labāk spētu kontrolēt to, ar kādiem datiem dalās viņu aplikācijas, izvēlas uzstādīt «CyanogenMod» operētājsistēmu.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu