Pārcelšanās pabalsti ir lauku «atbrīvošana» no pamatiedzīvotājiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija trifanova

Neretas novada pašvaldība neatbalsta Labklājības ministrijas (LM) ieceri «apmaksāt» iedzīvotāju pārcelšanos, uzskatot, ka tā ir paātrināta lauku «atbrīvošana» no pamatiedzīvotājiem.

Neretas novada domes priekšsēdētājs Antons Blūms («Vienoti novadam») aģentūrai LETA pauda viedokli, ka LM iecere varētu būt solis Nacionālā attīstības plāna (NAP) iecerētās programmas «9+21L» īstenošanas virzienā - ar ideju finansējumu sadalīt nevis pagastiem, bet novirzīt uz reģionālajiem centriem un lielajām pilsētām.

«Šādi tiks paātrināta lauku «atbrīvošana» no pamatiedzīvotājiem, tas veicinās zemes pārdošanu ārzemniekiem un neražojošiem pārpircējiem jeb «dīvāna zemniekiem». Strādāt negribētāji un ilgstošie pabalstu saņēmēji paliks, jo viņiem jau pilsētā nedeklarēs dzīvesvietu,» nākotni prognozēja Blūms.

Neretas novads atrodas Sēlijas dienvidrietumos, robežojas ar Vecumnieku, Jaunjelgavas, Viesītes novadu un Lietuvu. Šajā novadā 2009.gadā apvienoti bijušā Aizkraukles rajona Mazzalves, Neretas, Pilskalnes un Zalves pagasts.

Neretas ciems atrodas 118 kilometru attālumā no Rīgas un 50 kilometru attālumā no Aizkraukles, 130 kilometru attālumā no Jelgavas, 50 kilometru - no Jēkabpils un 101 kilometra attālumā no Daugavpils.

LETA jau ziņoja, ka bezdarbniekiem, kuri no ekonomiski neaktīviem reģioniem ir gatavi pārcelties tuvāk darbavietām, no nākamā gada varētu piešķirt finansiālu atbalstu transporta izmaksu vai pārcelšanās izmaksu segšanai, aģentūru LETA iepriekš informēja LM Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brīvmane.

Savukārt Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdētāja vecākais padomnieks Māris Pūķis uzskata, ka LM ieceres par pārcelšanās pabalstu ieviešanu bezdarbniekiem īstenošana būs nāve Latvijai. Sarunā ar aģentūru LETA Pūķis to salīdzināja ar genocīdu, jo šādi pabalsti veicinās vēl lielāku depopulāciju. Proti, veicinot iedzīvotāju pārcelšanos no lauku rajoniem uz pilsētām, laukos vairs nepalikšot neviena cilvēka.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu