Sāk Rīgas pils rekonstrukciju (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

3. decembrī VAS «Valsts nekustamie īpašumi» (VNĪ), kas ir projekta pasūtītājs Valsts prezidenta rezidences - Rīgas pils rekonstrukcijai un restaurācijai, celtniekiem simboliski nodeva restaurācijas instrumentu komplektu, tā iezīmējot darbu uzsākšanu, portālu «Apollo» injformēja VNĪ sabiedrisko attiecību speciāliste Daiga Laukšteina.

«Apsolu, ka mēs darbu laikā būsim stingri, prasīgi un precīzi, ar pietāti izturēsimies pret pils arhitektūras, mākslas un vēstures dārgumiem, un rezultātā Rīgas pils iegūs jaunu spožumu,» uzsvēra VNĪ valdes priekšsēdētāja Baiba Strautmane.

Savukārt celtnieku pārstāvis, pilnsabiedrības «SBRE» projekta direktors, «RE&RE» ģenerāldirektors Didzis Putniņš norādīja, ka «būt šī projekta dalībniekiem mums ir pagodinājums, ņemot vērā gan tā kultūrvēsturisko vērtību, gan tā valstisko nozīmi. Bet projekts ir īpašs arī no tehnoloģiskā viedokļa - ar sagaidāmajiem apjomīgajiem restaurācijas un rekonstrukcijas darbiem. Esam apvienojuši savu komandu kompetenci, pieredzi un esam pārliecināti, ka attaisnosim uz mums liktās cerības. Mūs visus sagaida intensīvs un spraigs darbs, tāpēc novēlu un sagaidu arī profesionālu un konstruktīvu sadarbību no visiem projektā iesaistītajiem.».

Pasākuma dalībnieki varēja pārliecināties par pils telpu stāvokli pirms atjaunošanas darbu uzsākšanas: Rīgas pils ir būvēta uz nestabilas grunts, kā rezultātā notiek pamatu deformācija, un virkne telpu, tostarp Baltā zāle, Svētku zāle, Ģerboņu zāle atrodas avārijas stāvoklī.

Rīgas pils Priekšpilī, kas ir projekta 1. kārtā atjaunojamā objekta daļa, jau tiek veikti sagatavošanās darbi un būvkonstrukciju izpēte. Līdz 2015. gada vasarai tiks pabeigta šīs Rīgas pils daļas pamatu pastiprināšana, telpu rekonstrukcija un restaurācija, inženierkomunikāciju pārbūve, fasādes restaurācija, kā arī notiks teritorijas labiekārtošana un citi darbi.

Rīgas pils rekonstrukcijas un restaurācijas 1. kārta pašlaik ir viens no lielākajiem investīciju projektiem, kuru pasūtītājs, organizētājs un finanšu resursu piesaistītājs ir VNĪ. Priekšpils rekonstrukcija izmaksās apmēram 21,78 miljonus latu. Kopējais rekonstrukcijas un restaurācijas laiks ir divarpus gadi no līguma noslēgšanas brīža līdz objekta nodošanai ekspluatācijā.

Rīgas pils Priekšpils daļā telpu kopējā platība – 9338,56 kvadrātmetri. Pēc rekonstrukcijas un restaurācijas pabeigšanas tā pilnībā tiks nodota Valsts prezidenta kancelejas vajadzībām.

Saskaņā ar noslēgto līgumu par rekonstrukciju un restaurāciju Rīgas pils 1. kārtas atjaunošanas darbus veic pilnsabiedrība «SBRE», kas ir būvkompāniju «RE&RE» un «Skonto Būve» apvienība. Tehniskā projekta autors ir pilnsabiedrība »Pils Projekts», bet galvenais arhitekts – Artūrs Lapiņš. Būvuzraudzību veic SIA »Būvalts».

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu