Sašutumu izraisījis surdotulks, kurš uzdarbojās Mandelas piemiņas dievkalpojumā (49)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Pēc Johannesburgā otrdien aizvadītā bijušā Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) prezidenta Nelsona Mandelas piemiņas dievkalpojuma atklājies, ka cilvēks, kurš uz skatuves it kā nodrošinājis runu surdotulkojumu, patiesībā bijis viltvārdis.

«Viņš ir tīrākais krāpnieks,» atzīst Keiptaunas Zīmju valodas izglītības un attīstības centra direktore Kāra Lēninga. «Viņš pat neko nedarīja. Tur netika parādīta neviena zīme. Nekā. Viņš tikai kustināja savas rokas.»

Pēc Lēningas teiktā, izskatījies, ka surdotulks, kurš šķietami nodrošināja surdotulkojumu arī ASV prezidenta Baraka Obamas un Mandelas mazbērnu runām, «centies no savas sejas un galvas aizgaiņāt mušas».

«Dienvidāfrikas kurlo kopiena ir ārkārtīgi saniknota, un neviens nezina, kas tas ir par cilvēku,» norādīja Lēninga. «Mēs nevaram nekur atrast viņa vārdu vai kādas citas ziņas par viņu. Organizācijas, kas akreditējušas tulkus, par viņu neko nezina.»

Tikmēr DĀR varasiestādes sākušas izmeklēšanu par izskanējušo informāciju, solot publiskot izmeklēšanas rezultātus.

DĀR laikrakstam «The Star» pats šķietamais surdotulks Tamasanka Džantdži ceturtdien apgalvojis, ka viņam uznākusi pēkšņa šizofrēnijas lēkme, viņš zaudējis koncentrēšanās spējas, sācis dzirdēt balsis un viņam rādījušās halucinācijas.

«Es neko nevarēju izdarīt. Es biju viens pats ļoti bīstamā situācijā,» viņš skaidroja. «Es centos sevi savaldīt un neizrādīt pasaulei notiekošo. Man ļoti žēl. Tādā situācijā es atrados,» piebilda Džantdži.

Jautāts, kāpēc viņš nenogāja no skatuves, Džantdži atbildēja, ka apzinājies tā brīža vēsturisko nozīmību un jutis pienākumu turpināt par spīti grūtībām koncentrēties un sadzirdēt runātāju teikto.

«Dzīve nav godīga. Šī slimība nav godīga,» izteicās Džantdži.

Tikmēr atklātībā nonākusi informācija, ka jau iepriekš tikušas apšaubītas Džantdži spējas nodrošināt surdotulkojumu.

Džantdži iepriekš sniedzis savus pakalpojumus arī DĀR valdošās partijas Āfrikas Nacionālā kongresa (ANC) pasākumos un jau saņemtas sūdzības par viņa darbu, taču ANC nav rīkojusies, norāda DĀR Tulkotāju institūts.

Mandelas piemiņas dievkalpojumu otrdien apmeklēja teju simt pašreizējie un bijušie pasaules valstu līderi.

DĀR raidsabiedrības SABC skatītājiem, kuri pie televizoru ekrāniem otrdien vēroja pasākuma tiešraidi, bija iespēja pārliecināties, ka televīzijas un pasākuma surdotulku rādītās zīmes ne brīdi nebija vienādas.

Komentāri (49)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu