Tiesībsargs policijas viesošanos birojā nodēvē par teātri

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo, R.Oliņš

Tiesībsarga birojam ekonomikas policija atdevusi atsavināto datoru, bet tiesībsargs Romāns Apsītis policijas rosīšanos nodēvē par teātri.

Apsītis aģentūrai BNS teica, ka datori atdoti un esot atsūtīts arī skaidrojums. Policijas atsūtītajā vēstulē nekas būtiski neesot paskaidrots, taču jautājums esot - ko policija izdarījusi ar datoriem, proti, vai nav kaut ko izkopējusi.

Tajā dienā, kad policija ieradusies pēc datoriem, pēc Apsīša domām, policija nospēlējusi teātri. Policijai vispirms vajadzēja doties pie viņa un izklāstīt savas vēlmes.

«Tas no kriminālprocesa ievērošanas viedokļa būtu tā vienkārši un saprātīgi. Ienāca kā tādi gandrīz vai iebrucēji, paņem ar varu, aiznes un viss. Un galvenais - ierodas kopā ar žurnālistiem, ar televīziju, un tas viss tiek fiksēts un parādīts, un es atkal kārtējo reizi kā muļķis parādos, ka es neesmu zinājis,» viņš sacīja.

Ar pašu tiesībsargu policija nav aprunājusies, kaut iepriekš likumsargi teikuši, ka atsūtīšot jautājumus arī Apsītim.

Jau ziņots, ka ekonomikas policijā sākts kriminālprocess saistībā ar iespējamo piekļūšanu Tiesībsarga biroja arodbiedrības vadītājas Annijas Dāces e-pastam, bet likumsargi pērn decembra sākumā ieradušies Tiesībsarga birojā paņemt finansistes grāmatvedes datoru.

Pagaidām par to, vai kādam kriminālprocesā piemērots aizdomās turētā statuss, policija klusē. Zināms vien tas, ka Tiesībsarga biroja izpilddirektors Raits Averāts ir liecinieka statusā.

Dāce, kura līdz pat vasaras vidum vadīja Cilvēktiesību departamentu, iepriekš lūdza ekonomikas policiju sākt kriminālprocesu par tīšu neatļautu piekļūšanu viņas elektroniskajam pastam un informācijas neatļautu izmantošanu. Viņas vēstules ne tikai darba, bet, iespējams, arī privātās, lasījis darba devējs. Tas noticis, kad biroja darbinieku atalgojumu sarakstu Dāce bija nosūtījusi Saeimas deputātiem, lai viņi uzzinātu, kā tiesībsargs izmanto budžeta līdzekļus.

Apsītis gan noliedz pārmetumus par ielaušanos darbinieces privātajā e-pastā, lai dienesta pārbaudē iegūtu informāciju.

Tomēr Tiesībsarga birojā ir vairāki noteikumi, kas regulē un dod tiesības pārbaudīt birojā strādājošo darba e-pastu.

Jau iepriekš Tiesībsarga birojā radās konflikts, kad vadībai un daļai darbinieku bija atšķirīgs redzējums par biroja struktūru nākotnē. Līdz Saeimas deputātiem nonāca štatu un algu saraksts, ko nebija iesniegusi vadība, bet gan kāds anonīms sūtītājs. Tiesībsarga birojā sākās izmeklēšana. Divus darbiniekus, tostarp Dāci, atstādināja no amata.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu