Vienas stundas darbaspēka izmaksas pieaugušas par 18 santīmiem (24)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo/R.Oliņš

Vienas stundas darbaspēka izmaksas valstī 2013.gada otrajā ceturksnī, salīdzinot ar iepriekšējā gada otro ceturksni, pieauga par 18 santīmiem stundā jeb 4,3%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem (tiek novērsta gan kalendāro dienu skaita atšķirības, gan sezonas ietekme) darbaspēka izmaksas palielinājās par 4,5%.

Visstraujāk vienas stundas darbaspēka izmaksas gada laikā pieauga ieguves rūpniecības un karjeru izstrādes nozarē - par 16,3%. Darbaspēka izmaksas - gan algas, gan darba devēja brīvprātīgas sociālās apdrošināšanas iemaksas un pabalsti- šajā nozarē palielinājās par 8,6%, bet nostrādāto stundu skaits samazinājās par 6,7%, kam par iemeslu bija darbinieku skaita kritums šā gada otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar 2012.gada otro ceturksni.

Lielākas vienas stundas darbaspēka izmaksu pārmaiņas vērojamas arī ūdens apgādes, notekūdeņu, atkritumu apsaimniekošanas un sanācijas nozarē – par 8,7%, būvniecībā – par 8,5%, kā arī finanšu un apdrošināšanas darbību nozarē – par 7,5%.

Būvniecībā kāpumu radīja regulārās darba samaksas pieaugums. Savukārt finanšu un apdrošināšanas nozarē pieauga gan regulārā darba samaksa, gan neregulārās prēmijas un piemaksas, bet nostrādāto stundu skaits samazinājās galvenokārt atlaisto darbinieku dēļ.

Straujāks neregulārā atalgojuma kāpums ietekmēja darbaspēka izmaksas arī ūdens apgādes, notekūdeņu, atkritumu apsaimniekošanas un sanācijas nozarē. Šajā nozarē augušas arī brīvprātīgās sociālās apdrošināšanas iemaksas un darba devēja pabalsti, savukārt nostrādāto stundu skaita pieaugums šā gada otrajā ceturksnī, salīdzinot ar 2012.gada otro ceturksni, ievērojami atpalika no darbaspēka izmaksu pieauguma – attiecīgi par 1,8% un 10,7%.

Vienas stundas darbaspēka izmaksas samazinājās transporta un uzglabāšanas nozarē (-0,4%), ko ietekmēja galvenokārt neregulāro izmaksu kritums.

Komentāri (24)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu