ZRP nolēmusi Saeimas priekšsēdētāja amatam virzīt Āboltiņu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Zatlera reformu partijas (ZRP) frakcija šodien nolēmusi Saeimas priekšsēdētāja amatam rītdienas sēdē virzīt pašreizējo parlamenta spīkeri un «Vienotības» līderi Solvitu Āboltiņu, aģentūrai LETA pastāstīja ZRP pārstāve Daiga Holma.

Holma norādīja, ka visi ZRP deputāti apņēmušies atbalstīt viņas kandidatūru un savus solījumus pildīšot.

ZRP gan vēl neesot par šo lēmumu informējusi pašu Āboltiņu, tāpēc pagaidām nav zināms, vai viņa rīt piekritīs kandidēšanai uz šo amatu.

Nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un Brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš aģentūrai LETA atzina, ka viņam nekas nebūtu pret šādu piedāvājumu, ja pārējā koalīcijas vienošanās par atbildības jomu sadali paliek nemainīga. Tiesa gan, tas esot viņa personīgais viedoklis, jo frakcijā šāda iespēja nav vēl apspriesta.

«Vienotības» preses sekretāre Laila Timrota aģentūru LETA informēja, ka «Vienotība» ZRP lēmumu Saeimas priekšsēdētājas amatam izvirzīt Āboltiņu līdz rītdienai nekomentēs.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis norādīja, ka tas esot šīs jaunās pašpasludinātās koalīcijas lēmums un vispirms esot jāsagaida, vai pati Āboltiņa tam piekrīt. «Mēs esam opozīcijas partija un par to spriedīsim,» teica Brigmanis.

Ne ZRP, ne «Vienotība» šodien gan nepauda vēlmi izvirzīt savu kandidātu Saeimas priekšsēdētāja amatam, aģentūrai LETA atzina partiju pārstāvji. Pēc Valda Zatlera neievēlēšanas Saeimas priekšsēdētāja amatā «Vienotība» aicināja ZRP izvirzīt kādu citu kandidātu, tomēr šī partija no tā kategoriski atteikusies un aicinājusi kandidātu izvirzīt «Vienotībai», kas arī to nevēlējās.

«Vienotība» piedāvāja ZRP izvirzīt kādu citu kandidātu, piemēram, Vjačeslavu Dombrovski, tomēr ZRP to noraidījusi, norādot, ka neizvirzīs nevienu kandidātu.

Viens no ZRP redzamākajiem politiķiem Edmunds Sprūdžs šodien neizslēdza iespēju Saeimas priekšsēdētāja amatā atbalstīt Āboltiņu vai kādu citu «Vienotības» kandidātu.

Politiķis izteicās, ka šādā situācijā ZRP pienāktos kompensācija ar kādu citu amatu, taču ir jāņem vērā ZRP atstājušais sešinieks un kompensējošo amatu - ministra, Saeimas komisijas vadītāja vai parlamentārā sekretāra amatu - varētu piešķirt ZRP pametušajiem deputātiem.

Sprūdžs norādīja, ka būtu bēdīgi valstij, ja tiktu izlemts veidot koalīciju ar Zaļo un zemnieku savienību, ZRP atstājot opozīcijā. Viņš apšaubīja, ka visi ZRP sešinieka deputāti būs gatavi iet koalīcijā ar ZZS - «labi, ja trīs no viņiem būs ar mieru spert šādu soli».

Kā ziņots, šodien divās balsošanas kārtās par jaunās 11.Saeimas priekšsēdētāju netika ievēlēts eksprezidents, Zatlera reformu partijas (ZRP) līderis Valdis Zatlers, kurš bija vienīgais kandidāts uz šo amatu.

Tagad gaidāma balsošanas trešā kārta, uz kuru jau tiks virzīti jauni augstā amata kandidāti, jo Zatlers no tālākas kandidēšanas ir atteicies.

Savu kandidātu - Andreju Klementjevu - pieteica apvienība «Saskaņas centrs», tomēr par viņu balsots netika, jo Saeimas sēde tika pārtraukt līdz rītdienai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu