Kā palmu eļļas industrija no Indonēzijas tropiskajiem mežiem padzen orangutanus (1)

TVNET/AP
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Tripas tropisko mežu Indonēzijā dēvē par pasaules orangutanu galvaspilsētu. Taču tur mītošos primātus apdraud palmu eļļas plantāciju izplešanās, atņemot teritoriju orangutaniem, vēsta aģentūra AP.

Palmu eļļa tiek izmantota visdažādāko produktu ražošanā, sākot ar saldumiem un beidzot ar lūpu krāsām. Indonēzija ir pasaules vadošā palmu eļļas ražotāja, un, pieaugot pieprasījumam, palielinās arī plantāciju skaits un lielums. Tripā uzņēmumi izsusina purvus un izcērt mežus, lai dotu vietu plantācijām.

Tā rezultātā orangutani un citas apdraudētās dzīvnieku sugas zaudē savu dabisko vidi, un tām nākas saspiesties arvien mazākos un mazākos zemesgabalos līdzās plašajām plantācijām. Dzīvnieki mirst bada nāvē vai no plantāciju strādnieku rokas, ja tie barības meklējumos izklīst laukā no džungļiem.

Foto: AP/ScanPix

Augustā orangutanu aizstāvju grupa un Indonēzijas Dabas aizsardzības aģentūras pārstāvji devās uz Tripu meklēt orangutanu mātīti ar mazuli plantāciju teritorijā, par ko bija saņēmuši ziņojumu. No mātes un mazuļa nebija ne miņas, bet tā vietā dabas aizstāvji atrada 50 kilogramus smagu un apmēram 20 gadu vecu orangutanu tēviņu, ko iemidzināja un uz nestuvēm iecēla automašīnā.

Pēc astoņu stundu ilga brauciena par Bleku iesauktais orangutans nonāca orangutanu rezervātā Džanto, Ačehas provincē. Tur džungļos izlaisti apmēram 100 primāti cerībā, ka tie izveidos jaunu populāciju.

Aplēsts, ka patlaban savvaļā ir tikai 6600 kritiski apdraudētie Sumatras orangutani.

Mazāk nekā 200 no tiem dzīvo Tripas purvainajā mežā, kas joprojām ir starp orangutanu visblīvāk apdzīvotajām vietām pasaulē.

Foto: AP/ScanPix

«Mēs negribam tvarstīt savvaļas orangutanus. Tas ir grūts, ļoti stresains un visām pusēm riskants uzdevums,» skaidro dabas aktīvists un primātu pētnieks Īens Singltons.

«Tas ir pēdējais līdzeklis. Un tas parāda, cik briesmīgā situācijā daudzi no šiem dzīvniekiem atrodas, jo tiek iznīcināta viņu dabiskā vide.»

Tripa ir pēdējā vieta pasaulē, kur savvaļā viens otram līdzās dzīvo orangutani, tīģeri, ziloņi un degunradži. Palmu eļļas plantācijas nav vienīgais drauds šai teritorijai, kuras floru un faunu noplicina arī meža izciršana, papīra ražošanas industrija un kalnrūpniecība.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu