Cilvēka organisms pats neražo C vitamīnu, tāpēc to jāuzņem ar svaigiem augļiem. Visvairāk C vitamīna satur apelsīni un greipfrūti — apmēram 60 mg C vitamīna 100 g augļu. Citronos apmēram 40 mg; tie ir skābāki, jo satur vairāk citronskābes. Mandarīni satur vismazāk vitamīna — 20–30 mg.
Vai C vitamīns ir citrusaugļos
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Mandarīni ir visaromātiskākie, jo satur visvairāk organisko skābju, un tiem ir vismaigākā garša. Visvairāk C vitamīna ir augļu miziņās, taču tās diemžēl ēst nevar, jo audzēšanā tiek izmantotas dažādas ķimikālijas. Miziņā parasti ir divas reizes vairāk vitamīna nekā auglī.
Lai nodrošinātu organismu ar C vitamīnu, katru dienu vajadzētu lietot svaigus augļus un dārzeņus. C vitamīns ir arī brokoļos, kāpostos, zaļajos piparos, kivi, tomātos.
Lai uzņemtu vairāk C vitamīna...
- nevāriet dārzeņus — C vitamīns strauji izdalīsies vārāmā ūdenī un izgaros;
- ēdiet iespējami svaigākus dārzeņus un augļus;
- pārtrauciet vai samaziniet alkohola lietošanu un smēķēšanu — šie kaitīgie ieradumi strauji mazina C vitamīna daudzumu organismā.