Vai C vitamīns ir citrusaugļos

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Pipars/AFI

Cilvēka organisms pats neražo C vitamīnu, tāpēc to jāuzņem ar svaigiem augļiem. Visvairāk C vitamīna satur apelsīni un greipfrūti — apmēram 60 mg C vitamīna 100 g augļu. Citronos apmēram 40 mg; tie ir skābāki, jo satur vairāk citronskābes. Mandarīni satur vismazāk vitamīna — 20–30 mg.

Mandarīni ir visaromātiskākie, jo satur visvairāk organisko skābju, un tiem ir vismaigākā garša. Visvairāk C vitamīna ir augļu miziņās, taču tās diemžēl ēst nevar, jo audzēšanā tiek izmantotas dažādas ķimikālijas. Miziņā parasti ir divas reizes vairāk vitamīna nekā auglī.

Lai nodrošinātu organismu ar C vitamīnu, katru dienu vajadzētu lietot svaigus augļus un dārzeņus. C vitamīns ir arī brokoļos, kāpostos, zaļajos piparos, kivi, tomātos.

Lai uzņemtu vairāk C vitamīna...

  • nevāriet dārzeņus — C vitamīns strauji izdalīsies vārāmā ūdenī un izgaros;
  • ēdiet iespējami svaigākus dārzeņus un augļus;
  • pārtrauciet vai samaziniet alkohola lietošanu un smēķēšanu — šie kaitīgie ieradumi strauji mazina C vitamīna daudzumu organismā.
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu