Foto: Boriss Koļesņikovs

Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisiju, kas pētīs premjera Einara Repšes finansiālos darījumus, vadīs Latvijas Pirmās partijas (LPP) līderis Ēriks Jēkabsons.

Ceturtdien notika komisijas pirmā sēde, kurā tika ievēlēta komisijas vadība. Uz vadītāja amatu tika izvirzīts Jēkabsons, Tautas saskaņas partijas deputāts Dainis Turlais un «tēvzemiete» Anna Seile. Jēkabsonu izvirzīja Tautas partijas deputāts Gundars Bērziņš, Turlo — partijas biedrs Aleksandrs Bartašēvičs, bet Seili — «Jaunā laika» deputāts Roberts Jurķis. Seile savu kandidatūru atsauca, savukārt par Jēkabsonu nobalsoja astoņi komisijas locekļi, bet par Turlo — seši.

Par komisijas priekšsēdētāja vietnieci ievēlēja Gundara Bērziņa izvirzīto viņa partijas biedreni Vinetu Muižnieci, bet par sekretāru kļuva Zaļo un zemnieku deputāts Pēteris Kalniņš.

Izmeklēšanas komisija ceturtdien vēl nevienojās ne par nākamo tikšanās laiku, ne darba kārtību.

Jēkabsons pēc ievēlēšanas žurnālistiem teica, ka papildu pienākumi viņam netraucēšot pildīt pašreizējos pienākumus Saeimā priekšsēdētāja biedra un Aizsardzības un iekšlietu komisijas vadītāja amatā. Viņš pauda pārliecību, ka komisija likumā paredzētajos trīs mēnešos noskaidros patiesību par premjera finansiālajiem darījumiem. Viņš atzina, ka justos gandarīts, ja neatklātos Repšes pārkāpumi vai atrašanās interešu konfliktā. «Darīšu visu, lai komisija nebūtu politisks instruments. Tās mērķis būs tikai viens — noskaidrot patiesību,» sacīja Jēkabsons.

Viņš gan atzina, ka runa nav tikai par likumu, bet arī «par ētiskajām un morālajām kategorijām». Jēkabsons arī pieminēja, ka «Jaunā laika» deputāti izteikuši vēlmi, lai komisijas sēdes notiktu atklāti. Viņš pauda pārliecību, ka tā arī notiks. Jēkabsons vēl nevēlējās prognozēt, vai uz sēdi plānots aicināt arī premjeru. «Par to vēl ir pāragri spriest. Tiksimies ar komisijas vadību un tad arī spriedīsim par darba kārtību,» viņš klāstīja.

Saeima komisiju izveidoja pagājušajā nedēļā un ceturtdien lielā vienprātībā apstiprināja tās sastāvu.

Komisijas izveides iniciatore bija Tautas partija, kas tās izveidei savāca vajadzīgos 34 parakstus. Par komisijas izveidi parakstījās ne tikai opozīcijā esošie deputāti, bet arī trīs deputāti no tobrīd koalīcijā pārstāvētās Latvijas Pirmās partijas — Ēriks Jēkabsons, Andrejs Naglis un Dzintars Jaundžeikars. Tas kļuva par pamatu nesaskaņām ar premjera pārstāvēto «Jauno laiku» un izraisīja krīzi valdībā, kurai sekoja Latvijas Pirmās partijas izstāšanās no valdošās koalīcijas.

Premjers pērn iegādājies septiņus nekustamos īpašumus dažādās Latvijas vietās. Turklāt kredītus bankās to iegādei viņš ir saņēmis ar daudz zemākiem procentiem, nekā tās izsniedz parasti. Bankās paskaidroja, ka kredītus var piešķirt ar zemākiem procentiem, ja ir pārliecība par klienta maksātspēju un citiem jautājumiem. Savukārt Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs pārbaudīs, vai Repše nav pārkāpis likumu par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā, saņemot bankās kredītus ar pazeminātiem procentiem nekustamā īpašuma iegādei.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp