Ārlietu komisijas vadībā Vaideri nomaina ar Pīku

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI/Elmārs Rudzītis

Piektdien Saeimas Ārlietu komisijas ārkārtas sēdē no amata tika atcelta komisijas priekšsēdētāja Inese Vaidere (TB/LNNK) un viņas vietā ievēlēts Tautas partijas (TP) pārstāvis Rihards Pīks.

Šo sēdi bija aicinājis sasaukt vairākums komisijas deputātu, tāpēc Vaiderei kā komisijas vadītājai tas bija jāizdara 48 stundu laikā. Tomēr Vaidere komisijas sēdi nesasauca, tāpēc to izdarīja Saeimas sekretārs Jānis Reirs. Par komisijas vadītāja nomaiņu balsoja visi septiņi atnākušie deputāti.

Sēdes noslēgumā Reirs aicināja komisijas deputātus neiesaistīt komisijas darbiniekus «par ieročiem savstarpējās batālijās», sīkāk šo izteikumu neprecizējot. Vairāki TP deputāti pauda viedokli, ka šis aicinājums esot jāizsaka Vaiderei.

Pirms nedēļas deputāti jau mēģināja nomainīt Vaideri komisijas vadītājas amatā, taču, tā kā netika ievērota komisijas sēžu sasaukšanas procedūra, deputātu pieņemtais lēmums netika atzīts un tautas kalpiem šodien bija jābalso vēlreiz.

Vaidere opozīcijas partiju vēršanos pret viņu iepriekš tika novērtējusi kā politiskās spēles.

Piektdien uz sēdi bija ieradušies septiņi deputāti, vairāki no viņiem speciāli bija braukuši no laukiem. Komisijas sēdes sākumu par pāris minūtēm nokavēja deputāts Nikolajs Kabanovs, paskaidrodams, ka viņš ir aizkavējies sarunā ar Vaideri, taču sīkāk nevēlējās to komentēt.

Neskatoties uz deputātu balsojumu, Vaidere pauda gandarījumu «par veiksmīgo darbu komisijā» un norādīja, ka Latvijas ārpolitikā aizvadītais gads ir bijis veiksmes gads, piemēram, komisijas vadība varēja līdzvērtīgi runāt ar Krievijas kolēģiem, veikts sekmīgs darbs likumdošanas jomā utt.

«Ārpolitiskie neveiksminieki — Aleksandrs Kiršteins (TP) un Jānis Jurkāns (TSP) -, politiskas greizsirdības mākti, panāca manu demisiju,» izteicās Veidere, uzsverot, ka arī turpmāk viņa strādās komisijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu