Ģimenes atklātā vēstulē Emsim iestājas par diferencētām «māmiņu algām»

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:AFI/Aigars Jansons

Vecāku iniciatīvas grupa, kas aptuveni pirms mēneša sāka parakstu vākšanu vēstulei par «māmiņu algām» jeb diferencētajiem bērna kopšanas pabalstiem līdz bērna viena gada vecumam attiecīgā vecāka iepriekšējās vidējās algas apmērā, šobrīd noslēgusi parakstu vākšanas pirmo posmu visā Latvijā.

Vēstuli ar aptuveni 2000 parakstiem paredzēts iesniegt Ministru prezidentam Indulim Emsim šo piektdien, 9. jūlijā.

Parakstu vākšanas pirmā posma rezultāti liecina, ka par diferencētajiem pabalstiem iestājas cilvēki visā Latvijā neatkarīgi no viņu dzīvesvietas — vēstules parakstītāju  vidū ir gan Rīgas un citu Latvijas lielāko pilsētu iedzīvotāju, gan mazpilsētu un lauku iedzīvotāju paraksti (Kuldīgas, Ogres, Jēkabpils, Tukuma, Liepājas u. c. rajonu). Jāpiebilst, ka vēstuli parakstījušas ne tikai jaunās ģimenes, bet arī daudzas ģimenes, kuras plāno, piemēram, otro vai trešo bērniņu, kā arī vecāki cilvēki, kas domā par mazbērniem.

Ceram, ka šīs pietiekami lielās sabiedrības daļas viedokli uzklausīs un ņems vērā arī valdības vadītājs, kurš, kā noprotams no plašsaziņas līdzekļu publikācijām, atbalsta vienādu pabalstu maksāšanu visiem. Saprotam, ka valdībai tas ir vienkāršākais, taču ne izdevīgākais risinājums. Mums kā sociāli aktīviem sabiedrības locekļiem nav skaidrs, kādēļ cilvēkiem, kas aktīvi strādājuši, maksājuši nodokļus, investējuši savā izglītībā un līdz ar to — arī visas valsts attīstībā, līdz ar bērna piedzimšanu jāpiedzīvo zaudējumi un ievērojama dzīves līmeņa krišanās. Pieņemot variantu par nediferencētajiem pabalstu apjomiem, valsts mudina maksāt «aplokšņu algas» un oficiāli uzrādīt tikai minimālo algu. Jo galu galā — kāda starpība — maksā nodokļos simtiem latu vai nemaksā neko un saņem tos pašus 90 latus. Ja valsts zaudēs kaut pusi no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju šobrīd maksātajiem nodokļiem, drīz nebūs līdzekļu, no kā segt pat 90 latu lielos pabalstus.

Uzskatām, ka šis — diferencētais — pabalstu maksāšanas variants valstij atmaksāsies un būs izdevīgs, jo līdz ar tā ieviešanu darba ņēmēji būs ieinteresēti pieprasīt, lai darba devējs godīgi maksā nodokļus.

Otrdien interneta portāls «Delfi» izplatīja Latvijas Lauku sieviešu apvienības paziņojumu par atbalstu vienādajiem bērnu kopšanas pabalstiem. Tomēr vēlamies uzsvērt, ka šīs apvienības viedoklis nebūt neatspoguļo sabiedrības vairākuma nostāju — to savos komentāros apliecināja arī «Delfu» lasītāju vairākums. Arī mūsu iniciatīvas grupā ir vecāki no lauku reģioniem, gandrīz puse no Emsim adresētās atklātās vēstules parakstītājiem ir lauku reģionu iedzīvotāji.

Turklāt domājam, ka lauku sieviešu neapmierinātībai ar diferencēto pabalstu maksāšanas modeli nav īsti objektīva pamatojuma. Kā zināms, pēc šā modeļa paredzēts pat māmiņām, kas iepriekš bijušas bezdarbnieces, maksāt pabalstu 90 latu apmērā, kas tomēr ir stipri vairāk nekā patlaban spēkā esošais pabalsts 30 latu apmērā. Salīdzinot lauku un pilsētu dzīves dārdzību, 90 lati lauku apvidū ir visai ievērojami līdzekļi.

Taču attiecībā uz Lauku sieviešu apvienības paziņojumu «Delfos» interesi izraisa kas cits — šī ziņa tika izplatīta ar atsauci uz Valsts kancelejas Komunikācijas departamentu, tātad informācija nākusi no valdības Preses dienesta. Mēs patiešām ceram, ka valdības Preses dienests būs tikpat atsaucīgs un ieinteresēts attiecībā uz mūsu viedokli un arī ar to iepazīstinās plašāku sabiedrību. Mēs arī ceram, ka valdības vadītājs atradīs laiku, lai tiktos ar vecāku iniciatīvas grupas pārstāvjiem, un uzklausīs mūsu argumentus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu