Starptautiskā lidosta «Rīga» ar Īrijas zemo cenu aviokompāniju «Ryanair» pārrunā līguma slēgšanu par lidojumu sākšanu no Rīgas, apliecināja lidostas preses sekretārs Andorijs Dārziņš.

Pēc viņa teiktā, sarunas patlaban ir līguma nosacījumu sagatavošanas stadijā, tomēr par konkrētiem lidojumu sākšanas termiņiem skaidrības pagaidām nav. Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka līguma slēgšana varētu notikt jau visai drīz.

Dārziņš pastāstīja, ka pēdējā laikā notiek intensīvas sarunas ar dažādām zemo izmaksu aviokompānijām, tomēr lielāko interesi izrādījušas «Ryanair» un Lielbritānijas zemo cenu aviokompānija «EasyJet», kuras tuvāko galamērķu īsajā sarakstā esot iekļauta arī Rīga. Savukārt citas lidsabiedrības ir interesējušās par lidostas piedāvātajām cenām.

Lidostas preses sekretārs prognozēja, ka «Ryanair» lidojumus nevarētu sākt šovasar, savukārt ziemā problēmas var radīt pasažieru trūkums. Dārziņš skaidroja, ka ziemā uz Latviju varētu lidot galvenokārt biznesa cilvēki, jo ceļotāju interese apsīkst.

Satiksmes ministrijas Aviācijas departamenta direktors Arnis Muižnieks sacīja, ka attiecībā uz «Ryanair» daudzas detaļas vēl nav precizētas. Tomēr varbūtība, ka lidojumi tomēr tiks sākti šogad, esot diezgan liela.

Dārziņš neprognozēja, vai «Ryanair» tiks piedāvātas apjoma atlaides, jo lēmums par jauno cenu politiku, kas tādas paredzēs, vēl nav pieņemts. «Visas iniciatīvas nāk no [Satiksmes] ministrijas,» skaidroja lidostas preses sekretārs.

Kā ziņots, pēc premjera biedra, satiksmes ministra pienākumu izpildītāja Aināra Šlesera (LPP) prognozēm, jaunas aviokompānijas Latvijas tirgū ienāks jau novembrī, jo daudzas no tām jau sen gaidījušas valdības pagājušajā nedēļā pieņemto lēmumu, kas paredz no 1. novembra atcelt pasažieru izlidošanas nodevu lidostā «Rīgā».

Premjera biedrs nenosauca konkrētus uzņēmumus, norādot, ka tas ir atkarīgs no pašām lidsabiedrībām. Tomēr aģentūrai LETA viņš atzina, ka sarunas bijušas gan ar «EasyJet», gan ar «Ryanair».

No 1. novembra tiks atcelta pasažieru izlidošanas nodeva, kas patlaban ir septiņi lati. Šo izmaiņu mērķis ir ieinteresēt aviokompānijas lidot uz Rīgu un palielināt pasažieru skaitu, lai Rīga kļūtu par reģiona centru.

Pasažieru nodevu maksā katrs pasažieris, kurš no lidostas «Rīga» izlido uz ārvalstīm. Atceļot to, par tādu pašu apjomu samazinātos pasažieru izmaksas.

Pasažieru plūsmas palielināšanai no jūnija lidostā «Rīga» noteikta jauna pacelšanās un nosēšanās maksa, kas ir vidēji par 30% mazāka nekā līdz šim. Maksas samazinājums ir atšķirīgs tuvākiem un tālākiem lidojumiem. Tiem lidojumiem, kuri tiek veikti īsākos posmos par 350 kilometriem, samazinājums ir lielāks par 30%, savukārt tālākiem lidojumiem — mazāks. Nosakot maksas apmēru, tiek ņemti vērā arī citi kritēriji, piemēram, lidmašīnas svars.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp