Foto: AFI/Gatis Dieziņš

Īrijas zemo cenu aviokompānija «Ryanair», kas pagājušajā mēnesī paziņoja par lidojumu sākšanu uz Latviju, otrdien informēja par peļņas pieaugumu un atkārtoja brīdinājumu konkurentiem, ka gaidāmajā ziemā starp aviokompānijām būs jauni «kritušie».

«Ryanair» paziņoja, ka laikposmā no aprīļa līdz jūnijam kompānijas pārvadāto pasažieru skaits pieaudzis par 28%, bet peļņa — par 23%. Tomēr peļņa, ko kompānija gūst no viena pasažiera, ir kritusies par 6%, turklāt ziemā iespējama tās krišanās pat par 20%, paziņoja kompānija.

Dublinā bāzētā aviokompānija informēja, ka plāno turpināt ekspansiju jaunos tirgos, un norādīja, ka patlaban «Ryanair» reisus vēlas apkalpot vairāk lidostu, nekā kompānija spēj piedāvāt. Savukārt tas samazinās lidostu cenas, uzskata kompānija.

«Ryanair» peļņa pirms nodokļu nomaksas aizvadītajā ceturksnī bija 57,7 miljoni eiro (38 miljoni latu). Turklāt jāņem vērā, ka pirms gada kompānija iegādājās toreizējo konkurentu «Buzz» un joprojām sedz šā uzņēmuma restrukturizācijas izmaksas.

Kā izteicās «Ryanair» izpilddirektors Maikls O'Līrijs, peļņas rādītāji liecina par «Ryanair» zemo cenu modeļa disciplinēta progresa turpināšanos. Viņš atkārtoja savu prognozi, ka gan tradicionālās aviokompānijas, gan «Ryanair» konkurentes zemo cenu sektorā nespēs konkurēt ar viņa kompāniju.

Ziemā industrija var sagaidīt «jaunus kritušos aviokompāniju vidū», teikts O'Līrija paziņojumā. Viņš norādīja, ka «kompānijas, kas hroniski cieš zaudējumus», patlaban mēģina «nomest cenas».

Citu kompāniju cenu samazināšanas politikas dēļ «Ryanair» peļņa uz vienu pasažieri šovasar kritīsies par 5–10%, bet ziemā — par 10–20%. Šādas piesardzīgas prognozes būtībā ir šogad investoriem sniegtās informācijas atkārtojums, norādot, ka šajā ceturksnī fiksētais kritums par sešiem procentiem ir prognozētā samazinājuma «zemajā galā».

Augošās naftas cenas, kas rada lielas problēmas daudziem «Ryanair» konkurentiem, kompānijai līdz šim nav sagādājušas problēmas, jo tā ir «gandrīz pilnībā nodrošinājusies» vismaz līdz septembra beigām. Arī pēc šā termiņa problēmas neesot gaidāmas, jo O'Līrijs paredz, ka naftas cenas kritīsies vidēji īsā termiņā, jo «nebūtu gudri tās fiksēt pašreiz tik augstajā līmenī».

«Ryanair» arī paziņoja, ka turpinās tās ekspansijas programmas realizēšana un divas tās jaunās bāzes Romā un netālu no Barselonas darbojas «īpaši labi». Īrijas kompānija patlaban interesējas par jaunajām Eiropas Savienības dalībvalstīm.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp