No Latvijas izraidītais Krievu skolu aizstāvības štāba aktīvists, Krievijas Valsts domes deputāta Dmitrija Rogozina palīgs Aleksandrs Kazakovs Krievijā cer iegūt politiskā bēgļa statusu.

Telefonintervijā Kazakovs aģentūrai LETA sacīja, ka jau pirmdien viņš došoties uz Latvijas vēstniecību Maskavā, lai iesniegtu protestu par savu izraidīšanu no Latvijas. Pēc protesta iesniegšanas viņš vērsīsies Krievijas Ārlietu ministrijā ar lūgumu atrisināt jautājumu par savu statusu valstī.

Kazakovs, kurš ir Krievijas pilsonis, cer, ka viņam izdosies iegūt politiskā bēgļa statusu, kas būtiski atvieglošot arī sūdzības Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) izskatīšanas laiku. Līdz viņa statusa noskaidrošanai Krievijā esot pāragri runāt par vēršanos ECT.

Izraidītais Kazakovs sevi turpina uzskatīt par Krievu skolu aizstāvības štāba aktīvistu un ir gatavs rīkot preses konferenci, kurā stāstīs par savu izraidīšanu un skaidros reformas būtību.

Sarunas laikā Kazakovs vairākkārtīgi uzsvēra, ka «nedod dievs, ja kaut kas notiks ar manu māti», kas dzīvo Latvijā. «Nepiedošu Latvijas valstij nevienu mātes un mirušās sievasmātes asaru. Latvijas budžetā nepietiks naudas, lai par to samaksātu,» sacīja Kazakovs.

Pēc Kazakova teiktā, labvēlīgos apstākļos viņš Latvijā varētu atgriezties jau līdz 6. decembrim, proti, savai dzimšanas dienai.

Stāstot par savu izraidīšanu, Kazakovs atzina, ka pieļāvis vairākas kļūdas, kas ļāvušas viņu tik ātri izraidīt. Kā pirmo viņš min ierašanos Drošības policijā, kur, pēc Kazakova vārdiem, ticis «iemānīts lamatās» ar oficiālu uzaicinājumu.

Tomēr pretenzijas pret Drošības policijas darbiniekiem viņam neesot.

Jau pēc iziešanas no Drošības policijas inspektora kabineta Kazakovu aizturējuši Valsts robežsardzes Imigrācijas dienesta darbinieki, viņš iesēdināts automašīnā un aizvests uz tirdzniecības ostu Eksporta ielā. Tur, konferenču zālē, Kazakovs iepazīstināts ar iekšlietu ministra Ērika Jēkabsona (LPP) vēstuli, ka viņš iekļauts Latvijai nevēlamo personu sarakstā, kā arī ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes priekšnieka vietnieces Mairas Rozes vēstuli, kurā paskaidroti iemesli, kādēļ Kazakovam pirms termiņa atņemta uzturēšanās atļauja.

Kazakovam Imigrācijas dienesta darbinieki likuši ar parakstu apliecināt, ka viņš iepazinies ar abām vēstulēm un ka viņam to saturs ir saprotams. Kazakovs uzskata, ka, to darīdams, viņš pieļāvis otru kļūdu. Pēc tam pieaicināto liecinieku klātbūtnē noformēts aizturēšanas protokols, kuru Kazakovs atteicies parakstīt, bet parakstījuši abi pieaicinātie.

Izraidītais krievu skolu aizstāvības štāba aktīvists pretenzijas pret dienesta darbiniekiem izsaka tikai personisku motīvu dēļ, jo viņam neesot ļauts zvanīt, savākt personīgās mantas un atvadīties no piederīgajiem.

Arī darbinieku attieksme, pēc Kazakova teiktā, bijusi klaji vienaldzīga. Tikai pēc vairākiem lūgumiem un atteikuma parakstīt aizturēšanas protokolu Kazakovam ļauts piezvanīt. Taču, kā atzīst Kazakovs, tam vairs neesot bijis jēgas, jo zvana adresātam paspējis tikai pateikt kur atrodas un palūgt nolīgt advokātu. Jau pēc desmit minūtēm iesēdināts automašīnā, kas viņu nogādājusi līdz robežai.

No ostas Kazakovs četru automašīnu pavadībā izbraucis ap pulksten 17.30. Mašīnas braukušas ļoti ātri, un tikai tagad viņš saprotot, kāpēc bijusi tāda steiga — pēc Kazakova domām, bijis jāapsteidz pēdējais autobuss no Rīgas uz Maskavu, uz kuru Latvijas pārstāvji viņam bija iegādājušies biļeti.

Braukšanas laikā Kazakovam bijis atļauts smēķēt, bet, apturot automašīnas un dodoties uz tualeti, viņam uzlikti rokudzelži.

Uz Latvijas–Krievijas robežas Terehovas robežkontroles punktā eskorts ar Kazakovu ieradies pulksten 23.10, kur «kā filmās pacelta robeža» un viņš ar kājām devies uz Krievijas teritoriju.

Kazakovs vēlējies samainīt makā atlikušos 15 latus, taču tas viņam uz robežas neesot ļauts, un viņš Krievijā iegājis bez šīs valsts naudas. Krievijā viņš iesēdināts autobusā Rīga–Maskava. Vēl pirms tam Krievijas robežsargi viņam iedevuši 100 rubļus, savukārt autobusa Rīga–Maskava šoferi pabarojuši.

Pēc ierašanās Maskavā Kazakovs centies sameklēt kādu paziņu, taču nav zinājis nevienu telefonu. Tikai pēc krietna laika izdevies sazvanīt kādu studiju biedru, pie kura viņš pašlaik ir apmeties.

Palīdzēt Kazakovam solījis arī Rogozins, kurš pagaidām atrodas ārpus Maskavas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp