Foto: AFI/G.Dieziņš

Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības padome trešdien atkārtoti neatbalstīja Konstantīna Čakstes pieminekļa novietošanu Brīvības un Elizabetes ielas krustojumā.

Padome norādīja, ka izvēlētais pieminekļa variants mākslinieciski un arhitektoniski neatbilst šai sabiedriski nozīmīgajai vietai, un aicināja koriģēt projektu.

Lēmums tika pamatots ar Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un aizsardzības likuma 5. panta 5. daļu, kas nosaka, ka objekta, arī pieminekļa, uzstādīšana pieļaujama, ja izraudzītā vieta nav pretrunā ar pilsētplānošanas struktūru, tiek respektēta apbūve un objekts iekļaujas vēsturiskajā vidē.

Pēc apmēram stundu ilgušas diskusijas, kurā arhitekts Jānis Krastiņš vairākkārt uzstāja, ka Kultūras ministrijas iebildumi pret iepriekšējo padomes lēmumu nav pamatoti un pieminekļa iecere kategoriski noraidāma, padome lēmumu pieņēma, balsojot divās daļās — par ieceres noraidīšanu un rekomendāciju projektā veikt korekcijas.

Par pieminekļa ieceres noraidīšanu konkrētajā vietā nobalsoja seši no astoņiem klātesošajiem padomes locekļiem: Dace Neiburga, Juris Dambis, Vilnis Štrams, Andris Kronbergs, Jānis Asaris un Krastiņš. Atturējās Andis Cinis, kas iepriekšējā padomes sēdē vienīgais pauda atbalstu iecerei.

Par rekomendāciju koriģēt projektu nobalsoja pieci padomes locekļi: Neiburga, Dambis, Asaris, Štrams un Kronbergs. Pret šādu rekomendāciju nobalsoja Krastiņš, bet atturējās Cinis.

Iesaka noskaidrot sabiedrības viedokli

Diskusijas laikā Cinis ieteica noskaidrot sabiedrības viedokli jautājumā par K. Čakstes pieminekļa novietošanu Brīvības un Elizabetes ielas krustojumā.

Nevienā balsojumā nepiedalījās padomes locekle Dzintra Upmace, kas norādīja, ka viņai nav skaidrs, par ko tiek balsots.

K. Čakstes pieminekļa ieceres iniciatīvas grupas pārstāvis Jānis Naglis padomes locekļiem sacīja, ka iniciatīvas grupa izvērtēs visus pieņemtos lēmumus un sasauks pilnsapulci, lai lemtu par turpmāko rīcību.

RD lēmumu jau pieņēmusi

Rīgas Domes (RD) priekšsēdētājs Gundars Bojārs (LSDSP) norāda, ka Dome jau ir lēmusi par K. Čakstes pieminekļa uzstādīšanu šajā vietā, paužot tam atbalstu. Diskusija var turpināties par pieminekļa māksliniecisko un ideoloģisko vērtību, bet tas nav Domes kompetencē.

Atkārtoti lemt par pieminekļa uzstādīšanu Rīgas Domei nav nepieciešams, Bojāra viedokli pauda viņa preses sekretāre Brigita Lauva.

Kultūras ministre Helēna Demakova (TP) iepriekš atcēla Rīgas vēsturiskā centra padomes 11. augusta lēmumu, ar kuru pieminekļa uzstādīšana Brīvības un Elizabetes ielas krustojumā tika noraidīta, un uzdeva jautājumu izskatīt atkārtoti. Padome nolēma, ka atkārtoti ieceri izskatīs pēc Pilsētbūvniecības padomes atzinuma saņemšanas.

Pilsētbūvniecības padome iesaka nesasteigt Čakstes pieminekļa uzstādīšanu Brīvības un Elizabetes ielas krustojumā. Vairākums padomes locekļu atbalstīja ierosinājumu noteikt šai vietai moratoriju un šajā krustojumā neuzstādīt pieminekļus, kamēr lielākajai daļai sabiedrības nav izveidojusies vienota nostāja.

Pilsētbūvniecības padomes locekļi atbalstīja iepriekš Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības padomes pausto, ka šī vieta ir otra nozīmīgākā pēc Brīvības pieminekļa. Līdz ar to šajā vietā būtu jāuzstāda nacionāli nozīmīgs un sabiedrības atbalstīts objekts, kas pilnībā attaisno savu idejisko slodzi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp