Foto: AFI/G.Dieziņš

Krievu skolu aizstāvības štābs turpmāk lielāku akcentu liks uz darbošanos skolās, nevis ielās, ceturtdien preses konferencē pavēstīja štāba aktīvists, Rīgas Domes deputāts Genādijs Kotovs (PCTVL).

Kā viena no iecerēm tika minēts aicinājums vecākiem vairāk iesaistīties skolu komitejās, skatīties, kas notiek skolās, kā arī anketēt skolēnus par to, kas mainījies kopš mazākumtautību izglītības reformas sākšanās.

Kotovs arī uzsvēra: «ja kaut kas notiks», arī PCTVL deputāti ir gatavi doties uz skolām un palīdzēt skolēniem un viņu vecākiem, pat sniedzot juridisku palīdzību.

Jaunā štāba stratēģija būšot «mazāk runāt, vairāk darīt». Tā pārstāvji piedalīsies mītiņā 13. oktobrī, kas būs veltīts Rīgas atbrīvošanas gadadienai. Plānota arī vecāku konference, kas varētu notikt novembra sākumā un kur varētu piedalīties apmēram 500 vecāku.

Tāpat tuvākajā laikā tiks rīkots eseju, zīmējumu, anekdošu, karikatūru konkurss «Es un reforma». Konkursa rezultāti būs zināmi 10. decembrī, kad štābs un PCTVL ieplānojis rīkot pasākumu saistībā ar Vispārējās cilvēktiesību deklarācijas gadadienu.

Štābs izstrādājis arī ieteikumus, kuros sniegti norādījumi skolēniem, kā uzvesties skolā. Skolēni, piemēram, aicināti pieprasīt vārdnīcas un terminu tulkojumu sarakstus. Ja no stundā stāstītā kaut kas nav skaidrs, skolēni aicināti pieprasīt skolotāju vielu izskaidrot arī krievu valodā. Štābs skolēnus aicina atbildēt tajā valodā, kurā skolēnam ērtāk, kā arī atgādina, ka atbildes krievu valodā nevar būt iemesls atzīmes samazināšanai.

Reformas pretinieki izdevuši arī jaunu informatīvo lapu, kurā skolēni aicināti cīnīties par savām tiesībām un pret reformu, kā arī apmeklēt štāba sapulces. Savukārt vecāki aicināti stāties skolu komitejās un kontrolēt, kā bērni tiek mācīti.

PCTVL un štābs kārtējo reizi pauž pārliecību, ka iespējams panākt reformas atcelšanu, tikai tam vajadzīga griba un darbība.

Ceturtdien preses konferencē piedalījās arī trīs skolēni, kas sūdzējās, ka skolotāji labi nezina latviešu valodu un pārāk daudz laika tiekot tērēts terminu tulkošanai. Kāda 10. klases skolniece stāstīja, ka liela daļa no skolā iedotajām grāmatām neatbilst programmai, ko skolēni mācās, turklāt pašiem audzēkņiem ecot jāpērk vienas grāmatas latviešu, citas — krievu valodā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp