Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) uzskata, ka situācija mazākumtautību skolās pēc 1. septembrī uzsāktās izglītības reformas attīstās mierīgi, visi jautājumi tiek risināti profesionāli atbilstoši pedagoģijas teorijai un praksei.

Kā valdībā iesniegtajā informatīvajā ziņojumā par mazākumtautību skolu gatavību izglītības reformai un mācību gada uzsākšanai secinājuši IZM pārstāvji, izglītības iestādes ir sagatavojušās mācību darbam atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

Pedagogu, skolēnu un vecāku pozitīvas attieksmes veidošanos pret Latvijā īstenoto politiku sekmējis izglītības iestādēm sniegtais finanšu atbalsts, uzskata IZM ierēdņi. Liela nozīme ir arī pašvaldību paustajai attieksmei pret izglītības reformu un sniegtajam atbalstam skolu problēmu risināšanai.

IZM uzskata, ka pozitīvu mazākumtautību izglītības jautājumu risināšanu veicinājusi arī ministrijas komunikācija ar sabiedrību, kā arī Ministru prezidenta Induļa Emša (ZZS) pievērstā uzmanība mazākumtautību skolu direktoriem un skolotājiem.

Saskaņā ar ministrijas datiem, visas vispārējās izglītības iestādes, kuras ar šā gada 1. septembri uzsāka īstenot mazākumtautību vispārējās izglītības programmas, ir tās licencējušas atbilstoši Izglītības likuma prasībām.

Finanšu atbalsta nodrošināšanai veikti 2004. gada budžeta grozījumi, lai veicinātu latviešu valodas apguvi un nodrošinātu veiksmīgu Izglītības likumā noteiktā mācībvalodu lietojuma principa ieviešanu. Papildus izglītības programmās jau paredzētajam ieteikts noteikt stundu nedēļā individuālajam un grupu darbam, kā arī dalīt klasi grupās pēc tādiem pašiem noteikumiem, kā grupās dala klasi svešvalodu apguves nodrošināšanai.

Pedagogu tālākizglītības iespēju nodrošināšanai no šā gada septembra līdz decembrim notiek dažādi kursi. Piemēram, latviešu kā otrās valodas mācību metodikas kursi notiks Liepājā, Jelgavā, Daugavpilī, Krāslavā, Rēzeknē un Rīgā aptuveni 264 kursantiem, norisināsies kursi pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogiem, notiks arī bilingvālās izglītības metodikas kursi un sākumskolas metodikas kursi.

Informatīvo ziņojumu valdība plāno skatīt otrdien — 9. novembrī.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp