Foto: usi.edu

Latvijas policijas struktūru un topošā Pirātisma apkarošanas biroja rīcībā būs 15 jauni datorprogrammu speciālisti, kas būs kompetenti veikt datorprogrammu legalitātes pārbaudes uzņēmumos un valsts iestādēs.

Tieši attiecīgu ekspertu trūkumu Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldē līdz šim policija atzinusi par vienu no galvenajiem šķēršļiem efektīvai cīņai pret datorpirātismu. Tāpēc Iekšlietu ministrijas Valsts policijas Kriminālistikas pārvalde un «BSA» pagājušajā nedēļā kopīgi rīkoja 15 datorprogrammu speciālistu apmācību, lai palielinātu policijas, kā arī Valsts kontroles rīcībā esošos cilvēkresursus datorpirātisma apkarošanai.

«Pirmo reizi valsts rīcībā būs tik liela kvalificētu speciālistu grupa datorpirātisma apkarošanai. Soli pa solim šie eksperti tiks iesaistīti policijas reidos privātuzņēmumos un programmatūras legalitātes pārbaudēs valsts iestādēs. Domāju, ka jaunie, policijai pieejamie speciālistu resursi kalpos par katalizatoru turpmākai efektīvai un vērienīgai policijas cīņai pret datorpirātismu. No atsevišķām neregulārām pārbaudēm būs iespējams pāriet uz visaptverošu operatīvu rīcību. Šī apmācība notikusi tieši laikā, jo speciālisti kļūs par nopietnu ieroci topošā Pretpirātisma biroja rokās,» atzīst «BSA» valdes priekšsēdētājs Valdis Birkavs.

Jaunie eksperti apguva programmatūras ekspertīzes tehnisko un juridisko bāzi, sadarbības procedūras starp ekspertiem un policiju, specializētas programmatūras (piemēram, ražošanas) pārbaužu veikšanu u.tml. Datorprogrammu speciālistu sertifikātus Kriminālistikas pārvalde izsniedza četriem Valsts policijas pārstāvjiem un 11 «BSA» biedru uzņēmumu pārstāvjiem.

Apmācību vadīja Iekšlietu ministrijas Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldes vadītājs A. Lejiņš un Kriminālistikas pārvaldes Kibertehnisko ekspertīžu nodaļas vadītāja O. Šeršņova, Valsts policijas Ekonomikas policijas pārvaldes inspektors I. Cālītis, «BSA» valdes priekšsēdētājs V.Birkavs un «BSA» pilnvarotais pārstāvis, zvērināts advokāts Jānis Bordāns un uzņēmuma «Datorprogrammu apgāds» pārstāvji A. Jaundālders un Z. Brants.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp