Foto: AFI

Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienests šogad konstatējis 17 gadījumus, kad tikuši legalizēti noziedzīgi iegūti līdzekļi.

Dienesta priekšnieks Viesturs Burkāns aģentūrai LETA sacīja, ka šie gadījumi ir dažādi. Summas tajos ir gan daži desmiti tūkstoši latu, gan miljoni. Tomēr kopējo summu dienests nav rēķinājis, jo uzskata, ka nebūtu pamatoti skaitīt kopā tos gadījumus, kas notikuši tikai Latvijā, un tos, kuri daļēji norisinājušies arī ārvalstīs.

Apkopotos materiālus par naudas atmazgāšanas gadījumiem un citiem līdzīgiem nodarījumiem, piemēram, izvairīšanos no nodokļu nomaksas, dienests nosūtījis prokuratūrai, kas savukārt tos pēc piederības nosūta Finanšu policijai, Ekonomikas policijai, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam un citām tiesībsargājošajām iestādēm.

Kopumā tiesībsargiem šogad nosūtīti materiāli par 40 gadījumiem.

Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienests no kredītiestādēm, apdrošinātājiem, Valsts ieņēmumu dienesta, Uzņēmumu reģistra u. c. iestādēm saņēmis ap 7000 ziņojumu par neparastiem vai aizdomīgiem darījumiem, kas esot aptuveni tikpat daudz, cik pērn. Burkāns norādīja, ka saņemto ziņojumu skaits neliecina par naudas atmazgāšanas tendencēm, jo ziņojumi tiek sniegti arī par apjomīgiem darījumiem, kuriem nav sakara ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju.

Runājot par ASV valdības paziņojumu saistībā ar iespējamu naudas atmazgāšanu divās Latvijas kredītiestādēs — «VEF bankā» un «Multibankā», Burkāns informēja, ka šīs bankas, tāpat kā citas finanšu iestādes, izpilda likuma «Par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanu» prasības un ziņo par aizdomīgiem un neparastiem darījumiem.

ASV valdības paziņojumā šo banku pakalpojumi tiek novērtēti kā riskanti jeb tādi, kurus varētu izmantot naudas atmazgāšanas nolūkiem, tomēr šādi jautājumi nav Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta kompetencē, jo banku uzraudzību veic Finanšu un kapitāla tirgus komisija.

Prokuratūra rūpīgi izvērtējot ASV paziņojumu.

Burkāns atgādināja par premjera Aigara Kalvīša darba grupā izstrādātajiem priekšlikumiem cīņai pret naudas atmazgāšanu, kas tapuši, ņemot vērā gan ASV, gan Eiropas Savienības rekomendācijas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp