Kamēr vienkāršie rīdzinieki ASV prezidenta Džordža Buša vizīti Rīgā vēros televizora ekrānā, vairākiem simtiem īpaši izredzētu personu tomēr dota iespēja uz augsto viesi noraudzīties klātienē. Viņu personības gan tiek turētas slepenībā.

RB noskaidroja, ka valsts pasūtījusi 400 ASV karodziņu, ar kuriem sveicienus Dž. Bušam pie Brīvības pieminekļa mās dažādu valsts institūciju un iestāžu pārstāvji. Konkrētāku informāciju ne Valsts prezidentes kancelejas, ne premjera biroja pārstāvji neizpauž. Valsts prezidentes preses sekretāre Aiva Rozenberga informēja, ka pie Brīvības pieminekļa aicināti valsts institūciju pārstāvji ar ģimenēm, kā arī cilvēki, kuriem bijušas vai ir ciešas attiecības ar ASV. Proti, tie, kuri savulaik studējuši šajā valstī vai veidojuši kādus kopīgus projektus ar šo lielvalsti. Personu saraksti tapuši sadarbībā ar premjera biroju. Arī tā vadītājs Jurģis Liepnieks RB neko konkrētāku nepastāstīja, izredzētās personas paturot noslēpumā. «Ministriju un valsts iestāžu vadītājiem bija dota iespēja nosūtīt to personu sarakstus, kas vēlētos sveikt prezidentu,» pastāstīja J. Liepnieks. Zināms vien, ka šo iespēju noteikti izmantos Ārlietu ministrijas, Valsts kancelejas, kā arī Valsts prezidentes kancelejas darbinieki. RB arī noskaidroja, ka Dž. Bušu klātienē vērot varēs arī daži Latvijas Universitātes (LU) pārstāvji. Pārbaudot sākotnēji neoficiālu informāciju, ka ielūgumi ASV prezidenta aplūkošanai klātienē dalīti LU Ģeogrāfijas un zemes zinātņu fakultātē, RB noskaidroja, ka kaut kas tamlīdzīgs esot tiesa. Fakultātes izpilddirektors Aivars Markots atzina, ka dzirdējis informāciju, «ka limitēts skaits kaut kur pa gabalu varēs skatīties un lēni māt prezidentam». Šo informāciju apstiprināja arī LU Sabiedrisko attiecību departamenta pārstāve Gundega Krakopa. Precīzu ielūgumu skaitu viņa nosaukt nevarēja, jo vēl vakar dienas vidū tie nebija saņemti. «Katrā ziņā ielūgumi nebūs vairāk par piecdesmit. Uzaicinātie viesi varēs klātienē vērot ziedu nolikšanu pie Brīvības pieminekļa,» teica G. Krakopa.

RB rīcībā nonāca informācija, ka arī Aizsardzības ministrijā un Nacionālo bruņoto spēku štābā tiek gatavoti saraksti ar karodziņu vicinātāju uzvārdiem. Nacionālo bruņoto spēku preses virsnieks Uldis Davidovs ne apstiprināja, ne noliedza informāciju, ka Bušam ar karodziņiem mās militārpersonas, viņu ģimenes locekļi un ministrijas darbinieki. «Es nezinu, kas būs ielūgti, mēs ielūgumus negatavojam, tāpēc nevaru apstiprināt šādu faktu. Ne jā, ne nē,» viņš strupi attrauca.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp