Vasiļevskis startēs bez treniņiem

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ZZ1

Pirms kvalifikācijas sacensībām šķēpmešanā lielākās neskaidrības ir par Vadimu Vasiļevski. Vērtējot pēc sezonas rezultātiem, tieši uz viņu tiek liktas lielākās cerības, taču olimpiskā čempiona rezultātu neprognozējamu padara rokas savainojums. Šā iemesla dēļ vairākas nedēļas pirms Eiropas čempionāta viņš nav metis savu iecienīto rīku.

Uzpampums Vasiļevska rokai pārgājis, bet ģipsis tika noņemts tikai īsi pirms došanās uz Gēteborgu. «Lodi viņš ir grūdis, bet šķēpu nav metis. Tagad Vadims to var darīt, taču sacensību priekšvakarā mēs nemetam. Vakar (sestdien) aizvadījām iesildīšanās treniņu, bet šodien atpūtāmies. Vadims ar Aināru gan jūtas labi, tāpēc skats ir cerīgs,» skaidroja Vasiļevska un Kovala trenere Valentīna Eiduka.

Problēmas ar veselību ir arī trešajam Latvijas šķēpmetējam Ērikam Ragam. «Mazliet sāp plecs, vēl šis tas, taču būs labi. Mūsu disciplīnā praktiski nav tādu, kuriem nekas nesāpētu,» uzskata Rags, kurš iepriekšējā Eiropas čempionātā pirms četriem gadiem Minhenē ieguva augstāko vietu šāda mēroga sacensībās – ceturto. «Gēteborgā esmu kopš piektdienas, taču labprāt būtu braucis tikai svētdien. Diemžēl nebija tādu biļešu.»

Šķēpmešanas sacensībās būs 24 dalībnieki, kas sadalīti divās kvalifikācijas grupās. Pirmajā startēs Rags, bet vēlāk vakarā Vasiļevskis un Kovals. Divpadsmit labākie kvalificēsies trešdien paredzētajam finālam, jo maz ticams, ka vairāk nekā ducis vīru sasniegs automātisko kvalifikācijas normatīvu (81,00 m).

Eiropas un pasaules šķēpmešanā šogad nostiprinājušies divi līderi – olimpiskais čempions norvēģis Andreass Torkildsens (šosezon 91,59 m) un soms Tero Pitkemeki (91,11 m). Viņi abi dzimuši 1982. gadā un ir Vasiļevska vienaudži. Jādomā, ka Gēteborgā kritīs Eiropas čempionāta rekords (89,72 m), ko pirms astoņiem gadiem Budapeštā sasniedza brits Stīvs Beklijs. Tālāk par 90 metriem šogad metis vēl tikai Vasiļevskis (90,43), taču šo rezultātu Vadims sasniedza maijā, bet tagad ir augusts. Traumu dēļ Gēteborgā nav ieradušies divi vīri, kas citkārt būtu pretendenti uz medaļām – krievs Sergejs Makarovs un pasaules čempions igaunis Andruss Verniks. Pagājušonedēļ elkoņa sāpju nomocītais Verniks sacensībās Tartu sasniedza tikai 78 metrus, saprotot, ka uz Eiropas meistarsacīkstēm nav jēgas doties. Igauņu lielākās cerības šajā čempionātā būs diska metēji Gerds Kanters un Aleksandrs Tammerts.

Dalībnieku pulkā Ragam ir piektais labākais sezonas rezultāts (85,99 m), savukārt Kovalam – sestais (85,74 m), taču arī viņi tālu meta sezonas pirmajā pusē. Starp viņiem un Vasiļevski iespraucies pasaules rekordists čehs Jans Železnijs (86,07), kurš ar Eiropas čempionāta medaļu cer pielikt punktu savai spožajai karjerai. Diviem sportistiem, kuri šogad metuši tuvāk nekā latvieši, ir labāks personiskais rekords nekā Ragam un Kovalam – tie ir krievs Aleksandrs Ivanovs un vācietis Pēters Ēzenvains. Pa trim dalībniekiem šķēpmešanas sacensībās līdzās mūsējiem būs tikai somiem un vāciešiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu