Ēģiptiešu masāža

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: no arhīva

Plašajā piedāvājumu klāstā nereti var apjukt ne tikai lielveikalā, bet arī skaistumkopšanas salonā. Ko izvēlēties — tas nereti ir intuīcijas, ne zināšanu jautājums, un vieni labāk neriskē un priekšroku dod jau zināmajam, bet citi ir gatavi tvert dzīvi drošāk, izmēģinot arvien ko jaunu.

«Ēģiptiešu masāža ir viena no senākajām pasaulē, ja ne pati senākā. Lai gan ķīnieši uzskata, ka masāžas pamatlicēji ir viņi, šādu apgalvojumu itin droši var izteikt arī ēģiptieši, jo par to var atrast senas liecības,» apgalvo Seta Mohameds, ēģiptietis, «Baltic Beach Spa» fizioterapeits.

Zīmējumi piramīdās un uz sarkofāgiem ir liecība, ka senie ēģiptieši par masāžas dziedinošo spēku zināja jau 4000 gadu pirms mūsu ēras, tāpēc ēģiptiešu masāžu uzskata par vienu no senākajām tehnikām pasaulē.

Seta Mohameds, kas jau vairākus gadus strādā Latvijā, skaidro: «Ēģiptiešu masāža palīdz ne tikai ķermenim, bet arī garam. Masāžu nevajag uztvert tikai kā tehniku vai kā tiklu pieskārienu, jo esmu pilnīgi pārliecināts — ikviens masieris sarunājas ar sava klienta ķermeni. Tas ir ļoti svarīgi — rokai sajust kontaktu ar ķermeni.» Šīs masāžas pamatā ir noteikta tehnika noteiktā secībā, kuras rezultātā tiek panākti vairāki efekti: pirmkārt, fiziskais efekts ir sasprindzināto muskuļu atbrīvošana; otrkārt, tiek aktivizēta venozā asinsrite, treškārt, tiek uzlabota limfas cirkulācija, ceturtkārt, uzlabota asinsrade un, piektkārt, protams, masāža sniedz arī psiholoģisku efektu, kas var būt gan nomierinošs, relaksējošs, gan stimulējošs.

«Profesionālis ar vienu pieskārienu var sajust sava klienta fiziskās un psiholoģiskās problēmas. Nepārklausījāties — nevis ar vienu seansu, bet jau ar vienu pieskārienu,» apgalvo Seta Mohameds. «Cilvēka roka ir ļoti sensitīva. Ja iedziļinās psiholoģijā — roka sajūt ķermeni un sajūt personu. Kad es strādāju, es varu sajust, kad mans klients ir stresā un kad viņš izmisīgi domā par kaut ko. Jā, īpašos gadījumos, ja kontakts ir ļoti spēcīgs — roka var sajust, par ko domā mans klients. Katram indivīdam enerģētiski ir mīnuss un pluss, un, ja kontakts starp mani un pacientu ir balansā, es varu sajust, par ko domājat.»

Tieši norūpējies prāts ir viens no galvenajiem aspektiem, ko speciālists uzskata par traucējošu faktoru veiksmīgam seansam. «Es pat reizēm lūdzu klientu atslābināties, jo pretējā gadījumā man nav jēgas strādāt. Nereti klienti man jautā, kā es zinu, ka viņi ir stresaini, un es atbildu — es zinu, jo nespēju pastrādāt. Kad jūs esat atslābināti, tad es esmu relaksēts, kad jūs esat nervozs, es esmu nervozs, kad jūs domājat, es to sajutīšu. Un tieši tāpat ir, kad es esmu nodarbināts ar savām problēmām, jūs sajutīsit, ka es neesmu ar jums... Mēs viens otram pārsūtām savas emocijas. Reiz kāda kliente atnāca un bija ļoti nervoza, un es teicu — nē, es neveikšu masāžu, nepieciešams nomierināties un atslābināties. Parunājāmies, līdz viņas domas aizgāja citā daudz patīkamākā virzienā. Mans darbs nav tikai pieskāriens un tehnika, bet arī emocionāls kontakts ar klientu,» skaidro Seta Mohameds.

Speciālista pieredze liecina, ka pie viņa palīdzību meklē ne tikai tie, kas vēlas relaksējošu procedūru, bet arī tie, kas ar masāžu grib iegūt terapeitisku efektu, kam ir kādas fiziskas un psiholoģiskas problēmas. Seta Mohameds uzsver, ka speciālista un klienta «viedokļu un problēmu saskaņošana» jāveic pirms seansa, nevis tā laikā, jo masāžas procedūra nav ziņkārības apmierināšanas vai psihoterapijas seanss. «Man ir svarīgi, ar kādu motīvu cilvēks atnācis, vai viņam ir kāda fiziska vai emocionāla problēma. Tikai tad es varu izdarīt savu darbu tā, lai klients justos komfortabli — jūs, jūsu dvēsele, ķermenis un prāts. Psihe ir tikpat svarīga kā ķermenis.»

Ēģiptiešu masāžas pamatprincipus Seta Mohameds skaidro šādi: visa pamatā ir zināšanas par enerģētiskiem kanāliem un akupunktūras punktiem, un secību, kādā tie tiek aktivizēti. Tā pamatā ir priekšstats, ka dzīvības enerģija ķermenī izplatās pa noteiktiem ceļiem un ka to enerģētiskās saiknes var atstāt iespaidu uz noteiktām ķermeņa daļām, orgāniem un to funkcionēšanu. Kad enerģijas plūsma apsīkst vai arī tiek bloķēta, sākas veselības problēmas. «Masāža sākas ar vienu punktu un pašu galveno — sākam sasildīt asinis ķermenī. Kad asinis ir siltas, asinsrite kļūst straujāka, un, kad tā ir straujāka, asinis virzās uz sirdi daudz ātrāk; tad arī sirds un muskuļi strādā daudz aktīvāk, jo tie ir pilnvērtīgāk apgādāti ar asinīm. Daudzu problēmu pamatā bieži vien ir nepilnvērtīga asinsrite. Asinis ir ķermeņa barība. Sirdstrieka rodas no sirds muskuļu nepietiekamas darbības, un ar labu asinsriti varam muskuļus padarīt stiprākus. Sirds ir kā mašīna — ņem asinis un sūta tās tālāk, un, kad sirds ir apgādāta ar asinīm, muskuļi kļūst stiprāki. Vēl viens svarīgs aspekts — masāžas rezultātā tiek sniegta, ja tā var teikt, arī barība smadzenēm, ja asiņu pietrūkst smadzenēm, ir grūti koncentrēties. Asinis smadzenēm ir barība, bet tālāk ar asinīm tiek apgādāti nervi... Domāju, neviens jau neapstrīd to, ka ķermenis ir vienota sistēma, svarīgi ir tikai zināt — kas no kā rodas vai nerodas un kāpēc, un kā un kādā secībā kādu problēmu risināt. Asinsrite atrisina daudzas problēmas.

Arī ēģiptiešu masāža nav jāuztver tikai kā pieskāriens, tas ir darbs ar ķermeni, dvēseli, enerģiju.» Kā pirmo elementu — veiksmīga ēģiptiešu masāžas seansa sastāvdaļu — Seta Mohameds min atmosfēru — mūziku, gaismu, interjeru un pat krāsu, jo, kā zināms, fiziskas problēmas var tikt ārstētas arī ar krāsu palīdzību. Protams, ļoti svarīgs ir speciālists, kas veic masāžu, un arī tehnika, ko viņš izmanto. Un nevajag aizmirst par gaismu, proti, svecēm, jo «izmantojam sveces nevis tāpēc, ka vienkārši skaisti izskatās un tās it kā atbrīvo cilvēku, bet tāpēc, ka elektriskā gaisma ir pavisam kas cits nekā dabiskā uguns. Enerģija, kas rodas no uguns, ir daudz labāka darbam.»

Kā diplomēts fizioterapeits Seta Mohameds uzsver, ka nevajadzētu masāžu uztvert kā panaceju visām kaitēm. «Ja ir problēmas ar nierēm, to var risināt ar masāžas palīdzību kādos četros piecos seansos, tomēr — es uzsveru, ja tā ir normāla, bet ne komplicēta problēma, kam nepieciešama ķirurģiska iejaukšanās. Mums jābūt godīgiem pret klientiem, jo, ja strādā naudas dēļ — ir pavisam kas cits, bet — ja mīli darbu, tad nedrīksti būt negodīgs. Ja zinu, ka masāža nepalīdzēs, to arī pasaku. Ja cilvēks pie manis nāk ar motīvu — labai veselībai un relaksācijai —, tad iesaku masāžu veikt reizi nedēļā trīs mēnešus, bet tad gan jātaisa pauze. Ja izvēlas grafiku — reizi divās nedēļās — tad masāžu var veikt nepārtraukti.»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu