Diabēts jautājumos un atbildēs

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Uz mūsu lasītāju jautājumiem atbild P. Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas diabēta apmācības ārste Gita Aksika.

«Dzīvoju laukos un pie ģimenes ārsta sen neesmu bijusi. Kādi izmeklējumi būtu jāveic, lai es zinātu, ka ar manu veselību viss ir kārtībā un neesmu slima, piemēram, ar diabētu?»

— Ārstu vajadzētu apmeklēt nevis tikai tad, kad kaut kas sāk sāpēt un rodas veselības traucējumi, bet ieteicams veikt profilaktisko veselības apskati — tās galvenais uzdevums ir atklāt slimību sākuma stadijā un novērst riska faktorus, kas varētu būt par iemeslu slimībai nākotnē. Lauku cilvēki tiešām ir pacietīgi un pie ārsta bieži vien dodas tikai tad, kad slimība «izdarījusi» kaut ko neatgriezenisku. Profilaktiskā apskate, kurā ietilptu arī cukura līmeņa pārbaude asinīs, būtu ieteicama īpaši tad, ja kāds no jūsu radiniekiem ir slimojis ar diabētu, ja esat vecāks par 45 gadiem, ir lieks ķermeņa svars, vidukļa apkārtmērs vīriešiem pārsniedz 102 cm, bet sievietēm — 88 cm, grūtniecības laikā bijis cukura diabēts vai arī tad, ja jūs esat sieviete, kas dzemdējusi bērnu smagāku par 4 kilogramiem.

— Vai tā vienmēr ir diabēta pazīme, ja cilvēks sācis pastiprināti dzert — daudz vairāk nekā iepriekš?

— Slāpes ir viens no raksturīgiem cukura diabēta simptomiem, atšķirība starp izdzerto šķidruma daudzumu bieži ir izteikti pamanāma. Taču tā varētu būt arī citos gadījumos, piemēram, ja ir bezcukura diabēts. Reizēm ir tā saucamās psihogēnās slāpes, bet šie gadījumi sastopami daudz retāk. Ir arī tādi gadījumi, kad cukura diabēts ir, bet slāpju nav. Tas raksturīgs vecākiem cilvēkiem, kam bieži ir izmainīta slāpju sajūta. Šajos gadījumos noteikti vajadzētu ārsta konsultāciju.

— Vai par diabētu varētu liecināt tāda pazīme, ka izelpā un sviedros jūtama urīna smaka?

— Ja ir urīnskābes smaka, drīzāk varētu domāt par kādu nieru patoloģiju. Bet, tā kā diabēts var bojāt arī nieres, tad varētu būt arī šāda sakarība. Diabēta gadījumā, ja ir ketoacidoze, izelpā jūtama acetona smaka, ko bieži pavada arī slikta dūša, vemšana, sāpes vēderā, izteikts vājums, miegainība, — šos simptomus diabēta pacientam rada insulīna deficīts. Tie ir nopietni simptomi, kas prasa neatliekamu ārsta konsultāciju.

Ja ir ketoacidoze, mājas apstākļos pirmais, ko var darīt, — dzert daudz šķidruma.

— Āda niez — vai tā ir diabēta pazīme?

— Augstais cukura līmenis asinīs varētu radīt ādas niezi. Slimojot ar diabētu, ir tipiskas ādas izmaiņas, reizēm pirmais ārsts, kas konstatē diabētu, ir dermatologs.

— Man bija ļoti slikta pašsajūta, daudzas pazīmes liecināja par saslimšanu ar diabētu, bet asinsanalīze uzrādīja normālu cukura līmeni.

— Pēc vienas analīzes vēl neko nevar spriest, ir jāveic atkārtota analīze. Ir arī dažas specifiskas analīzes, kuras ārstam vajadzētu jums noteikt. Jāveic nopietnāka izmeklēšana, īpaši, ja ir klīniskie simptomi: pastāvīgas slāpes, bieža urinēšana, arī naktīs, neizskaidrojams svara zudums, nieze, lēna brūču un iekaisumu dzīšana, recidivējoši furunkuli un izteikts nespēks.

— Kā lai es uzzinu, vai ēdu pareizi, un kāda ir pareizas ēšanas nozīme?

— Ārstniecisks uzturs, fiziskā aktivitāte un, ja nepieciešams, medikamentozā terapija — tie ir trīs komponenti, kas ir ļoti svarīgi diabēta ārstēšanā.

Jānovērtē savs uzturs un jāprot izvēlēties! Ir daudz grāmatu par diabēta pacienta uzturu, bet bieži vien pret pieejamo informāciju vajadzētu attiekties saprātīgi, pat kritiski. Diabēta pacienta uztura rekomendācijas ne ar ko būtisku neatšķiras no veselīga uztura ieteikumiem, kādus sniedzam citiem — mazāk tauku, ja pacientam ir liekais svars, mazāk  — lai izvairītos no krasām cukura līmeņa svārstībām, vairāk šķiedrvielu. Ieteicams daudzveidīgs uzturs, lai nodrošinātu organismu ar visām tam nepieciešamajām uzturvielām un vitamīni un mikroelementi visu gadu nebūtu jākompensē ar aptiekā nopērkamiem multivitamīniem. Cukura diabēta pacientiem, kuri tiek ārstēti ar insulīnu, vēlams apgūt ogļhidrātu daudzuma novērtēšanu uzturā. Ja ir vajadzīga palīdzība, varat doties uz konsultāciju pie diētas ārsta. Diabēta pacientiem un viņu tuviniekiem pašlaik ir iespēja apgūt veselīga uztura pamatprincipus arī P. Stradiņa KUS jaunizveidotajā Praktiskās uzturmācības virtuvē kopā ar uztura speciālistu.

— Ģimenē ir diabēta slimnieks, kurš kļuvis ļoti nervozs. Vai šī nervozitāte pāries, ārstējot diabētu?

— Svārstīgās cukura līmeņa izmaiņas atstāj iespaidu arī uz nervu sistēmu, garīgo aktivitāti — koncentrēšanos, domāšanu u. c. Sakārtojot «cukurus», šīs pazīmes varētu pāriet, ja nav meklējams vēl kāds iemesls.

— Ko man darīt — kad esmu slimnīcā, cukura līmeni daudzmaz izdodas normalizēt, bet, iznākot ārā, atkal sāku dūšīgi ēst?

— Visiem cukura diabēta pacientiem daudz jāmācās par savu slimību, jāapgūst jauns, īpašs dzīvesveids — dzīve ar cukura diabētu, lai saglabātu iespēju dzīvot aktīvi, pilnvērtīgi un ilgi.

— Vai ar mellenēm iespējams uzlabot diabētiķa stāvokli?

— Tautas medicīnā mellenes iesaka lietot cukura diabēta ārstēšanā, tās arī ir gandrīz visu diabēta tēju sastāvā. Melleņu laikā ābola vietā droši varētu apēst veselu krūzīti ar mellenēm. Mellenes ir C, B1, B2PP vitamīnu, karotīna, pektīna, minerālvielu, īpaši magnija un dzelzs, kā arī organisko skābju avots.

Tomēr jāievēro, ka šīs ogas satur ogļhidrātus, kas ietekmē cukura līmeni (paaugstinās).

— Kopš 1994. gada, kad pārslimoju rozi, man nepāriet sāpes, zem kreisās lāpstiņas un krūtīm ir izsitumi. Sajūta tāda, it kā uz muguras kāds būtu uzlicis metālu, vieta ir cieta, savilkta. Uz laika maiņu kļūst jutīgāka.

— Ir zāles, kas varētu palīdzēt šādā situācijā, bet vajadzētu sākt ar ģimenes ārsta vai neirologa konsultāciju.

— Man ir otrā tipa cukura diabēts. Gribētu uzzināt, vai lauciniekiem vēl kaut kur pastāv diabēta apmācības centrs.

— Pašlaik diabēta pacientu apmācība notiek P. Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā un klīniskajā slimnīcā «Gaiļezers».

Lai nokļūtu uz diabēta apmācību Stradiņa slimnīcā, iepriekš jāpierakstās pa tālr. 7069509, bet «Gaiļezera» slimnīcā iepriekš jāsazinās ar endokrinoloģijas nodaļas vadītāju Aivaru Galviņu, tālr. 7042503. Dodoties uz slimnīcu, vajadzīgs ģimenes ārsta vai endokrinologa norīkojums. Ja ir veselības apdrošināšanas polise, tad apmācība ir bez maksas, bet, ja polises nav, jāmaksā valsts noteiktā pacienta iemaksa. Līdzi jāņem pase. Diabēta apmācība Stradiņos ir piecas dienas ilga. Katru dienu ar pacientu darbojas diabēta apmācības māsa, fizioterapeits, uztura speciālists. Ārsts izvērtē veselības stāvokli un piemeklē optimālo terapiju.

— Vai vakcinēties, ja ir kāda hroniska slimība?

— Jā, šāds jautājums interesē daudzus cukura diabēta pacientus, jo organismā tomēr tiek ievadītas svešas vielas. Īpaši cilvēkiem ar hroniskām slimībām vajadzētu vakcinēties, lai pasargātu sevi no slimību komplikācijām, kas var būt nesalīdzināmi bīstamākas nekā vakcīnas vielas. Protams, ieteicams konsultēties ar savu ģimenes ārstu, kam uzticat rūpes par savu veselību.

— Vai drīkstu lietot cukura aizvietotājus, vai tie neietekmēs manu cukura līmeni?

— Cukura aizvietotāji neietekmē cukura līmeni un arī svaru, tā varētu būt izvēle, ja gribas kaut ko saldu.

— Esmu gados jauna diabēta paciente. Vai man būtu īpaši jāgatavojas aktīvām fiziskām nodarbībām?

— Pastiprinātas slodzes laikā diabēta pacientam var būt hipoglikēmijas (zems cukura līmenis) simptomi — trīce, paātrināta sirdsdarbība, svīšana, straujas garastāvokļa maiņas. Bieži vien tīri intuitīvi diabēta pacienti, pat nezinot, ka tās ir hipoglikēmijas pazīmes, novērsuši to ar kādu saldumu, piemēram, apēstu cukura graudiņu. Hipoglikēmijai četri biežākie iemesli ir šādi: fiziskā slodze, kurai neesam sagatavojušies, pārdozēta medikamentozā terapija, maltīte bez ogļhidrātiem, piemēram, brokastīs bijusi ola un biezpiens, alkohola lietošana.

Pirms plānotās fiziskās aktivitātes uzturā vajadzētu palielināt ogļhidrātu daudzumu, apmācīts pacients var arī mazināt insulīna devu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu