«Arsenāla» viesis — vecākais kinorežisors pasaulē

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

«Arsenāls», kā vienmēr, saviem skatītājiem sagādājis pārsteigumus. Tā, piemēram, kinomīļiem būs iespēja satikt visvecāko kinorežisoru pasaulē — Manuelu de Oliveiru.

Starptautiski vispazīstamākais portugāļu režisors Manuels Kandido Pinto de Oliveira (1908) bērnībā kopā ar tēvu skatījās Čaplina un Maksa Lindera filmas un 20 gadu vecumā iestājās kinoaktieru skolā, un pēc tam piedalījās Rino Lupo filmā «Fatima Milagrosa» (1928), pēc kuras žurnāls «Imagem» atzina viņu par vienu no tā laika fotogēniskākajiem aktieriem.
Tāds ir Oliveiras kinokarjeras sākums.

Un… Oliveira nopērk kinokameru. Ar savu pirmo filmu «Labour on the Douro Riveri» (1931) izraisa sašutumu vietējā, bet sajūsmu ārzemju presē.

Oliveira kopš 2001. gada ir vecākais filmējošais režisors pasaulē, kaut arī pats sevi mēdz dēvēt par jaunāko. Viņa pirmā filma tapa vēl mēmā kino ērā, un pati jaunākā, četrdesmit otrā pēc skaita, «Os Invisiveis», sadarbībā ar vairākiem citiem režisoriem, arī ar Gaju Madinu, vēl tikai top. Oliveira tomēr savu aktiera karjeru nav pavisam atstājis novārtā. Epizodiski viņš redzams, piemēram, Vima Vendersa  «Lisabonas stāstā» (1994).

1982. gadā top autobiogrāfiska dokumentālā filma «Atmiņas un atzīšanās» («Memories and Confessions»), ar noteikumu, ka to drīkst izrādīt tikai pēc režisora nāves.

Oliveira vairākkārt ticis apbalvots Venēcijas un Kannu kinofestivālā, arī 1985. gadā par filmu «The Satin Slipper» («Zelta lauva» Venēcijas festivālā) un 1997. gadā par filmu «The Journey to the Beginning of the World» (FIPRESCI balva Kannu festivālā), kurā savu pēdējo lomu nospēlēja Marčello Mastrojāni. 2004. gadā viņš ar filmu «Oquinto Imperio-Ontem como Hoje» viesojas Venēcijas festivālā un saņem «Zelta lauvu» par mūža ieguldījumu.

2004. gadā Itālijas prezidents Oliveiram pasniedz De Sikas balvu, un gadu vēlāk Francijas prezidents viņam piešķir Goda leģiona Komandiera titulu.

Migels Kadilhe, «Arsenāla» programmā iekļautās šī lieliskā kino vecmeistara filmas «Burvju spogulis» («Espelho Magico», 2005) producents, izteicies, ka Oliveiras rokās kinokamera sāk dziedāt.

Oliveira vairrākkārt strādājis kopā ar Katrīnu Denēvu, Džonu Malkoviču un Marčello Mastrojāni. Burvju spogulī redzami vairāki no režisora iemīļotākajiem aktieriem, ieskaitot Michel Piccoli, Lima Duarte un, protams, paša mazdēlu Rikardo Trepu, ko kopā ar režisoru redzēsim arī Rīgā.

«Burvju spoguli» rāda 22. septembrī plkst. 21 Kongresa nama Lielajā zālē.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu