Kādi gripas vīrusi gaidāmi šogad

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: no arhīva

«Gripas vīruss ir viens no visgrūtāk prognozējamiem vīrusiem. Visticamāk, ka šīs gripas sezonas laikā, tāpat kā šā gada sākumā, izplatīsies vismaz divu tipu vīrusi — A tipa gripas vīruss «Viskonsina» un B tipa gripas vīruss «Malaizija»,» pastāstīja Sabiedrības veselības aģentūras Virusoloģijas laboratorijas vadītāja Vaira Īrisa Kalniņa. Lai šā gada vakcīna būtu efektīva, tajā iekļauti komponenti pret trim gripas vīrusiem — diviem A un vienu B veida vīrusu.

Šobrīd Eiropā reģistrēti tikai 13 savstarpēji nesaistīti inficēšanās gadījumi ar A tipa un viens — ar B tipa gripas vīrusu. Arī Latvijas iedzīvotājiem pagaidām raizēties par saslimšanu ar gripu ir pāragri, toties ir īstais laiks padomāt par profilaktiskiem pasākumiem.

Pēc ziņām, ka Izraēlā pēc vakcinēšanās pret gripu miruši četri gados veci vīrieši, uz laiku pārtrauktā vakcinācija valstī ir atsākta, jo pārbaudēs nav atklāta nāves gadījumu saistība ar vakcinēšanos.

Šogad atšķirībā no pagājušā gada nenotiks valsts mēroga iedzīvotāju bezmaksas vakcinēšanas kampaņa. Veselības ministrijas komunikācijas nodaļas vadītāja Zaiga Barvida pastāstīja, ka šogad vairākām iedzīvotāju grupām, piemēram, bērniem no 6 mēnešu līdz 2 gadu vecumam, cilvēkiem, kas vecāki par 65 gadiem, un hroniski slimiem pacientiem, plānots piešķirt 50% atlaidi vakcinācijai pret gripu. Lēmumu par pretgripas vakcīnu daļēju kompensāciju iedzīvotājiem Ministru kabinets varētu pieņemt jau nākamajā nedēļā.

Latvijas Infektoloģijas centra vakcinācijas kabinetā pret gripu potēties vēl nevar — šīs sezonas gripas vakcīnas kabinets saņems tikai nākamnedēļ, taču citās ārstniecības iestādēs tas jau ir iespējams.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu