Ko dodam un gūstam mīlestībā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Mīlestība, kā zināms, nav mūžīga, un paredzēt attiecību attīstību nevienam pagaidām nav izdevies. Tomēr pretoties jūtām ir veltīgi, tāpēc britu zinātnieki nākuši palīgā jūtīgiem pāriem un, pirms mesties pārdzīvojumu atvarā, iesaka uzmanīgāk palūkoties vienam uz otru.

Simons Votss no Notingemas universitātes un Pols Štenners no Londonas, nopietni izanalizējuši attiecības starp dzimumiem, izveidoja savdabīgu klasifikatoru, kurā aprakstīti deviņi augsto jūtu veidi.

* Ja jūs mīlestību uztverat kā pilnīgu savstarpēju uzticēšanos, otras puses panākumu atzīšanu un prieku par sasniegumiem, kā arī sniedzat atbalstu visās iecerēs — jūs esat pieaudzis. Šādas attiecības var būt ilgstošas un laimīgas.

* Otrs veids, kas nodēvēts par Kupidona bultu, atnāk negaidīti un pilnībā sev pakļauj mīlētāju sirdis. Pārņemti ar aklu kaisli, cilvēki var visu pamest, aizmirst un pat nodot draugus, taču ne ar ko labu tas nebeidzas. Par to, starp citu, liecina Antonija un Kleopatras stāsts.

* Ātri pārejošu prieku un jaunu izjūtu cienītāji, kam nepatīk sevi ne ar ko saistīt, jeb hedonisti paši lieliski saprot, ko viņiem gaidīt no tāda paša pretējā dzimuma tipa. Starp citu, pat ja pārī ir tikai viens šāds tips, nekādu laimīgu nākotni tomēr nevajag gaidīt. Papriecāsies un pametīs.

* Pastaigas mēnesnīcā, dzeja, puķes — bez tā neiztiek romantiķu attiecības. Taču arī šim mīlas tipam ir savi zemūdens akmeņi. Kādā brīdī taču vajadzēs cept kartupeļus, iznest atkritumu spaini un iedzīt naglu, bet, ja otra puse tam visam nebūs gatava un ja neatradīsies spēki laikus šķirties, tas viss var beigties ar solījumiem uzdāvināt zvaigzni dāmai, kas uz mūžu nolemta stāvēšanai pie plīts.

* Piektais attiecību veids rodas starp krietniem cilvēkiem un īpašas kaislības neizraisa, toties sola stabilitāti un drošību. Tas ir grūts darbs — pastāvīgi strādāt ar sevi, izrādīt iecietību un piekrist kompromisiem, galvenais — nepārcensties. No vienas puses, kādā brīdī tas viss var apnikt, un sagribēsies romantiku, no otras puses — mīļotais (mīļotā) var vienkārši uzsēsties uz kakla.

* Vēl ir arī emocionālu pārdzīvojumu meklētāji — šad tad gribas kaut ko lielu un skaistu, taču uz neilgu laiku. Reiz tomēr būs jāatgriežas ierastajā dzīves ritmā un attiecības būs jāizbeidz. Ja, protams, šāda mīlestība nepāraugs stiprākās saitēs.

* Starp citu, mīlestība, kas pāriet no vienas formas otrā, arī izdalīta atsevišķā veidā. Tā, piemēram, Kupidona bulta, kas trāpījusi divus ar ģimenēm apgrūtinātus cilvēkus, var vienkārši salūzt, sastopoties ar apkārtējo nosodījumu, un piespiest mīlniekus atgriezties ģimenes klēpī.

* Arī pēkšņi uzliesmojusi kaisle var vienkārši pārvērsties tuvā draudzībā uz visu mūžu.

* Visbeidzot — devītais mīlestības veids, kas vērojams reti un parasti izraisa apkārtējo klusu skaudību. Divi cilvēki kļūst par vienu veselu. Viņu domu un jūtu vienotība var sasniegt tādu pakāpi, ka viens var pabeigt iesākto otra frāzi. Šo, piemēram: «Viņi dzīvoja ilgi un laimīgi un nomira vienā dienā...»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu