Holšteina dēls <i>čakarē</i> fotogrāfi un medijus

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jaunais mūziķis Goran Gora, kurš ir arīdzan Latvijas Televīzijas ģenerāldirektora Jāņa Holšteina dēls, iekūlies nepatikšanās, nenorēķinoties ar fotogrāfi par veikto fotosesiju. Un pavilcis līdzi arī vairākus medijus.

Negaidīts pārsteigums

Pagājušajā gadā plašāku atzinību ieguvušais mūziķis Goran Gora, kuru šūpulītī lika un pirmo reizi uz podiņu veda tētis — pats Latvijas Televīzijas šefs Jānis Holšteins —, muļķa lomā nostādījis vairākus Latvijas medijus un fotogrāfi Dārtu Veismani. «Viņi mani uzmeklēja, izstāstīja savu domu, un mēs noorganizējām fotosesiju,» atceras Dārta. Par darbu fotomeistarei grupa nav maksājusi, vien mutiski vienojoties, ka lati viņas kontā birs par fotogrāfiju izmantošanu. Grupas pārstāvji gan pa labi, gan pa kreisi medijiem sūtīja bildes, liekot atsaukties uz darbu autoru, bet ne pušplēstas zilbes neminot par to, ka fotogrāfei jāmaksā arī honorārs.

Latvijā piekoptā prakse ir citāda. Piemēram, slavenais Jānis Deinats par konkrētu darbu veikšanu saņem atalgojumu no darbu pasūtītāja, kurš pēcāk bildes var dot medijiem ar norādi, ka jābūt atsaucei uz autoru. «Principā arī attiecīgajam medijam būtu jāmaksā fotogrāfam pēc saviem izcenojumiem, bet pieredze rāda, ka viņš to neprasa. Deinatam galvenais ir atsauce, ka tās ir viņa bildes,» teic Dailes teātra reklāmas nodaļas vadītāja Inga Neperte. Šajā gadījumā Goran Goras rīcība lika Veismanei ķerties pie radikālākas metodes, pēc kuras plašsaziņas līdzekļiem pienāk akurāti noformēti paziņojumi no autortiesību aģentūras AKKA/LA: «Jūs esat grēkojuši, sīkstuļi tādi!»

Lielas ambīcijas

Sev publiski augstus standartus uzstādījušais Goran Gora (nezinu, kāds Goran Gora ir sestdienu vakaros pie kamīna, bet viņa rīcība komunikācijas telpā ir nepamatoti vīzdegunīga, it kā sasniegumi būtu vismaz «Prāta vētras» līmenī) ne tikai nebrīdināja medijus par papildu izmaksām, bet arī paši nemaksā Dārtai Veismanei par viņas radīto bilžu izmantošanu savās publiskajās aktivitātēs. «Es neuzskatu, ka viņi ciena darbu. Savējo varbūt, bet citu noteikti ne. Viņu rīcība ir nožēlojama, esmu pārāk cilvēciska un domāju, ka pašai ar viņiem nav vērts ķēpāties,» kopdarbs Veismanei licis pamatīgi vilties.

Viņas tiesības šobrīd mēģina aizstāvēt autortiesību aģentūra AKKA/LA. «Likumā nav noteikts, ka māksliniekam būtu jāuzņemas atbildība, bet pēc būtības visdrīzāk, ka tā tas ir,» spriež AKKA/LA pārstāvis Mārtiņš Heimrāts. Viņš norāda, ka medijiem ar autora vārda minēšanu vien nepietiek, tāpēc citos gadījumos jābūt uzmanīgiem. Tikai interesanti, ka problēmas radušās ar pavisam jaunu un zaļu mūziķi, kurš savas ambīcijas uzcēlis «Saules akmens» augstumā, bet pēc padarītajiem darbiem un nedarbiem pats tam netiek ne tuvumā. Ar Goran Gora menedžmentu neizdevās sazināties, jo mobilā tālruņa ienākošie zvani bija slēgti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu