Ziemassvētku zīlēšana

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA-AFI

Ziemassvētkos var uzzināt, cik tuvu vai tālu ir kāzas - vakarā meitām ir jānes malka uz istabu. Ja pagales ir pa pāriem, tad drīz apprecēsies, ja nepārī, tad ne.

Ja Ziemassvētku rītā uzceļas agri, tad visu gadu neaizgulēsies.

Ziemassvētkos vajagot deviņas reizes ēst, tad būšot bagāts.

Ziemassvētku vakarā vajagot mest kurpi pār plecu. Ja tā nokrīt ar purngalu uz durvju pusi, nāks precinieks.

Ziemsvētku naktī nedrīkst iet uz kūti, jo var pārvērsties par kādu kustoni.

Vēl ticējumi vēsta, ka Ziemassvētkos neķemmē matus, lai vistas nekašņātu dārzu.

Zem traukiem uz galda saliek maizi, atslēgu, gredzenu, naudu, smiltis un ļauj katram paņemt savējo. Kas izvelk maizi - būs pārticis, atslēgu - būs saimnieks, gredzenu - apprecēsies, naudu - kļūs bagāts, smiltis - viss izjuks, kā uz smiltīm būvēts.

Meitas savu likteni var pareģot Ziemsvētku vakarā uz krāsns kruķa pie cūkas jājot un uzrunājot: «Labvakar, veco māt!». Cik reizes cūka iekrikšinās, tik gadi vēl vīrs jāgaida. Citā novadā uzskata, ka, cik cūkas sāk bailēs kviekt, tik gadi būs jāgaida precinieks. Ja ierukšķas tikai kuilis, precinieks būs klāt jau nākamgad.

No kaudzes velk žagarus. Ja gadās kupls un taisns, līgavainis būs stalts un bagāts, ja mazs un līks - ķeists un nabags.

Ziemassvētku vakarā jālej bļodā ūdens, jāiepilinā divi pilieni sveču tauku un jāsamaisa. Ja pilieni saiet kopā, tad pāris apprecēsies, ja ne, tad izšķirsies.

Zīlēt var arī puiši - viņiem Ziemassvētku naktī jākāpj istabasaugšā un jāstāv aiz skursteņa - tad līgavu redzēšot.

Ja Ziemassvētku vakarā neizdodas līgavaini izzīlēt, pareģošanu var atlikt arī uz nakti. Ja Ziemassvētku naktī sapnī meita redz kādu puisi viņai kreklu pasniedzam, tas būs viņas brūtgāns. Ja tāpat puisis redz meitu, tā būs viņa brūte.

Ziemassvētku vakarā ātri jābeidz darbi, lai darbi labi veiktos visu gadu.

Lai naudas nekad netrūktu, tad Ziemassvētkos nedrīkst visu naudu izdot.

Ziemassvētku sestdienas vakarā jāuzliek uz grīdas gabaliņš gaļas un maizes, tad jālaiž istabā suns. Ko suns pirmo ķers, tas tai gadā būs dārgāks.

Lai uzzinātu, cik gadus vēl dzīvos vai arī pēc cik gadiem sasniegs to, ko vēlas, tad Ziemassvētku priekšvakarā jāņemot glāze, jāizraunot pašam savs mats no galvas un mats jāieverot zelta laulājamā gredzenā. Gredzens jāliekot glāzē. Pēc tam jānodomā, ko vēlas zināt; gredzens pašam jātur tik ilgi, kamēr tas sit pa glāzes malām. Ja nesit, tad domātais piepildās tanī pat gadā.

Galu galā - Ziemassvētku naktī jāiet uz kūti klausīties, ko zirgi runā, tad dabūs zināt nākamas lietas!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu