Kā atgūt seksuālo baudu?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Baiba Aprāne/Apollo

Šķiet, pretēji sieviešu visnotaļ konkrētajiem, praktiskajiem jautājumiem, stipro dzimumu interesē globālāki, visaptverošāki attiecību noslēpumi. Šoreiz atbildes uz jautājumiem, ko uzdevis vīrietis.

«Esmu precējies vairākus gadus un savu sievu mīlu tikpat kvēli kā agrāk. Arī viņa nav zaudējusi interesi par mani. Taču pēdējā laikā aizvien biežāk nevaram saskaņot savu mīlēšanās laiku. Uzreiz pēc iepazīšanās varējām mīlēties jebkurā laikā un vietā, taču tagad, kad man gribas sievu dabūt gultā, viņa reizēm atcērt — nē, tagad ne. Arī mani sievas piedāvājums pamīlēties bieži vien sasniedz nesagatavotu. Kas ar mums noticis? Ko darīt, lai atkal spētu gūt pilnvērtīgu seksuālo baudu?
R.O.»

Pamanot, ka jūsu partnerei pēkšņi pazeminājusies seksuālā aktivitāte un tuvības laikā viņa uzvedas tā, it kā pildītu klaušas, nesteidzieties izdarīt pārsteidzīgus secinājumus un nevainojiet šajā vienaldzībā sevi. Iespējams, atrisinājums meklējams jūsu bioritmu nesakritībā. Ja iemācīsieties tos nolasīt, sekss jums abiem sniegs krietni vien lielāku baudu.

Ikviena cilvēka seksuālo aktivitāti iespaido vairāki faktori, piemēram, emocionālais un fiziskais stāvoklis, psiholoģiskais noskaņojums. Tomēr seksologi jau sen secinājuši, ka noteicošā loma ir tieši bioritmiem. Bioritmi ir cilvēka spēju līmeņa maiņas cikliskums, kura pamatā ir periodiskas organisma fizioloģiskā stāvokļa svārstības. Dzimumtieksmi iespaido gan diennakts, gan sezonas bioritmi, sievietēm — arī mēneša bioritmi. Savukārt šo ritmu virpuli iespaido dabas parādības: laika apstākļi, Zemes magnētiskā lauka stāvoklis, Mēness stāvoklis.

Pavasarī un vasarā dzimumtieksme krasi paaugstinās, izraisot hormonu aktivitātes uzliesmojumu. Tas novērojams gan vīriešiem, gan sievietēm. Ne velti pavasarī un vasarā vairākkārt pieaug ārlaulības grūtniecības gadījumu skaits. Rudenī un ziemā viss pavēršas pretējā virzienā: pārkārtojas organisma nervu un endokrīnā sistēma, paaugstinās stresa un vājuma hormonu līmenis, daudzi cilvēki izjūt apātiju un miegainību. Dabiski, ka pazeminās arī tieksme pēc seksa.

Jāatceras, ka vīriešu un sieviešu bioritmi pārsvarā nesakrīt. Vīriešiem nepieciešamība pēc seksa krasi palielinās no rīta, jo testosterona koncentrācija šajā laikā vairākkārt pieaug. Savukārt sievietes organisms rīta stundās diemžēl vēl guļ. Sievietes vēlmju virsotne parādās vienpadsmitos vakarā. Vīrietis šajā laikā pārsvarā jau ir atslābinājies un dod priekšroku mierīgai atpūtai, nevis seksam.

Speciālisti iesaka ar seksu nodarboties dienā, kad sieviešu un vīriešu hormonu līmenis gandrīz sakrīt. Tātad pusdienas pārtraukumā labāk doties uz tikšanos ar partneri, nevis apmeklēt kādu ēstuvi (lai gan — kur tad tu, nabaga strādājošais, pilsētas — lielas vai mazas — centrā rausi klusu stūrīti; neskriesi taču uz dārgu viesnīcu?!).

Vīriešiem gan nākas rēķināties vēl ar vienu sieviešu bioritmu — mēnešreizēm. Noskaidrots, ka pirmsmenstruālā sindroma laikā, kas ilgst aptuveni nedēļu pirms mēnešreižu sākšanās, sieviete gandrīz nemaz neizjūt vēlmi pēc seksa. Turpmāk gan tā pieņemas spēkā: mēnešreižu sākšanās laikā un nākamajās 7–10 dienās daiļā dzimuma pārstāvēm ir mierīgs libido (dzimumdziņas) laiks. Tas nozīmē, ka jūsu draudzene pret seksu neiebildīs, lai gan principā bez tā var arī iztikt. Toties nākamās sešas dienas no sievietes gaidiet kvēlu kaisli — šajā laikā viņas organismā krasi paaugstinās hormonu līmenis.

Un vēl. Izrādās, ka arī vīriešiem ir savas kritiskās dienas. Protams, tās neizpaužas tik spilgti kā sievietēm, tomēr tās ir. Šis bioritms balstās uz testosterona izdalīšanos un atkārtojas reizi trijos mēnešos (te gan iespējamas ļoti individuālas nianses). Starp citu, tas ir vislabvēlīgākais laiks bērna ieņemšanai, jo vīriešiem ir palielināts spermatozoīdu skaits.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu