Somainos lauvas iznīdēja cilvēki

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Somainie lauvas, ķenguri, kuru garums sasniedz 3 metrus – šie dzīvnieki vēl pirms 50 tūkstošiem gadu mitinājušies Austrālijā. Jaunākie šīs valsts zinātnieku atklājumi liecina, ka pretēji līdz šim uzskatītajam, ka dzīvnieki izmiruši klimata izmaiņu dēļ, viņu nāvē nākas vainot cilvēkus.

Volongongas universitātes speciālists Ričards Robertss žurnālā «Nature» apraksta Nalarboras līdzenuma alās atrastās dzīvnieku atliekas, kas liecina, ka tie bijuši pietiekami labi piemēroti dzīvei plestocēna perioda vidū. Tolaik līdzenumā, kas pašlaik gandrīz pārvērties par tuksnesi, bijusi samērā bagāta augu valsts un auguši koki – par to liecina kaut vai alās atrastie koku ķenguru skeleti. Taču cilvēki, kuri, kā uzskata zinātnieki, ieradušies Austrālijā pirms aptuveni 60 000 gadu, ne tikai regulāri medījuši dzīvniekus, bet arī izdedzinājuši krūmājus un mežus, tādējādi iznīcinot unikālās faunas dzīves areālu.

Kā vēsta «Reuters», pētot Nalarboras alas, kas ir aptuveni 20 m dziļas, atrastas 69 paveidu zīdītāju, rāpuļu un putnu pārakmeņojušās atliekas. Pateicoties siltajam un sausajam gaisam, kas ir alās, tās ir ļoti labi saglabājušās – zinātniekiem izdevies pirmo reizi vēsturē atrast, piemēram, 11 somaino lauvu (Thylacoleo carnfex) skeletus. Savulaik šie dzīvnieki, kuru svars sasniedza 100 kilogramu, bijuši Austrālijas bīstamākie plēsēji. Kā vēsta AP, tiem bija pats spēcīgākais zobu sakodiens starp Austrālijas dzīvniekiem – spēcīgāks nekā izmirušajiem zobenzobu tīģeriem un uz izmiršanas sliekšņa esošajiem Tasmanijas velniem.

Atrastas arī 23 ķenguru pasugu atliekas – 8 no pasugām līdz šim zinātniekiem nebija pazīstamas. Lielākie ķenguri tāpat kā vombatiem līdzīgie radījumi (Diprotodon optatum) svēruši aptuveni 200 kilogramu, bet milzīgās ķirzakas (Megalania prisca) svars sasniedzis 400 kilogramu, ziņo BBC. Atrasti arī divu papagaiļu un Tasmanijas velnam līdzīgu dzīvnieku skeleti. Zinātnieki uzskata, ka alās, kuras tika atklātas 2002. gadā, tie iekrituši pašu neuzmanības dēļ un pēc tam nav spējuši no dziļajām, akām līdzīgajām alām izkļūt ārā un gājuši bojā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu