Aptaukojušos zēnu grib atņemt mātei

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Britu varas iestādes apsver iespēju uzņemties astoņus gadus vecā Konora Makkredija aprūpi — zēns sver 89 kilogramus. Ārsti norādījuši, ka māte neierobežo viņa ēstgribu un nopietni apdraud zēna veselību un pat dzīvību.

«Par bērna ļaunprātīgu izmantošanu var uzskatīt ne tikai viņa seksuālu aizskaršanu vai sišanu, bet arī nepietiekamu uzraudzību,» laikrakstam «The Sunday Times» sacījusi kāda amatpersona, kas vēlējusies palikt anonīma. Bērna māte Nikola Makkredija gan intervijā ITV sacījusi, ka rūpējusies par bērnu, taču nevarot viņam ļaut ciest badu. Arī ārsti, pie kuriem viņa vērsusies, snieguši dažādus pretrunīgus ieteikumus un faktiski nav spējuši palīdzēt. BBC gan vēsta, ka pēdējo divu mēnešu laikā Konoram izdevies atbrīvoties no gandrīz 10 kilogramiem svara — viņš ķēries pie fiziskām nodarbībām. Tiesa, vairāk nekā 10 minūtes pēc kārtas braukt ar velosipēdu vai lēkāt pa batutu zēns fiziski nav spējīgs — viņam sāk trūkt elpas un kļūst slikta dūša. Kā vēsta «Euronews», Konoram ir arī grūtības pašam apģērbties, bet skolu viņš nereti neapmeklē ne tikai sliktās veselības dēļ, bet arī tāpēc, ka citi skolasbiedri par viņu ņirgājas.

Lielbritānijā ir daudz pārmērīgi aptaukojušos bērnu, un Konora gadījums kļuvis par nacionālo ziņu pēc tam, kad viņa 35 gadus vecā māte atļāva televīzijas kompānijas ITV žurnālistiem gandrīz mēnesi sekot zēna ikdienas dzīvei. Māte apgalvo, ka nokļūšana valsts aprūpē ir sliktākais, kas ar Konoru var notikt, jo viņa jau tāpat par zēnu pietiekami rūpējoties, vēsta APN. Makkreidija sūdzējusies, ka ierobežot viņa ēšanas kāri neesot iespējams — ja puika vakariņās nedabūjot tik, cik gribas, viņš ceļas augšā naktī un slepus iztukšo ledusskapi. Zēns kategoriski atsakoties uzturā lietot augļus un dārzeņus, jo tie viņam negaršojot. «Es taču nevaru viņu turēt badā,» saka māte.

Vietējās veselības aizsardzības iestādes paziņojušas, ka ģimene esot viņu redzeslokā, taču atteikušās sniegt informāciju, vai zēna aptaukošanās ir saistīta ar kādu slimību, atsaucoties uz personas datu aizsardzības likumdošanu. Notingemas Nacionālā aptaukošanās foruma direktors Kolins Veins nosaucis Konora dzīvesveidu par «ļoti bīstamu» un prognozējis, ka jau pusaudža gados viņam draud diabēts, bet ap 20 gadu vecumu — sirds un asinsvadu, kā arī nervu problēmas. «Viņam ir risks nomirt, nesasniedzot 30 gadu vecumu,» uzskata K. Veins. Līdzīgās domās ir arī terapeits Maikls Markevičs: «Es nesaku, ka ģimene nespēj par viņu rūpēties, bet tas, ko viņi dara pašlaik, kā attiecas un baro, — viņi zēnu lēni nogalina.»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu