Kā pārkāpt laulību Azerbaidžānā. 4.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA

Azerbaidžānas iedzīvotāji turas pie senajām musulmaņu tradīcijām, bet tas viņiem netraucē būt atvērtiem progresīvām pārmaiņām. Tātad arī tur iespējams pārkāpt laulību?

Apvainot un slikti izturēties pret sievieti

Azerbaidžānā ir liels grēks. Viņi mēdz teikt, ka Dievs sievieti radīja ne tāpēc, lai vīrietis viņai darītu pāri. Tomēr paklusām tā pāri darīšana, protams, notiek. Arī vīrieši Azerbaidžānā mēdz iegādāties sev mīļākās un gadās jau, ka arī sievas nav šajā ziņā gluži bez grēka. Bet tad nu tas jādara ļoti klusi un nemanāmi, jo, ja tāds nesmukums nonāk otra dzīvesbiedra vecāku un radu ausīs, tad gan tracis būs liels.

Laulības pārkāpēji un tie, kas nevēlas rūpēties par savu ģimeni, Azerbaidžānā netiek saudzēti. Vēsts par laulības pārkāpšanu vai to, ka vīrs kā citādi nav savas ģimenes cienīgs, ātri vien izplatās ne tikai pa vietējo ciemu, bet kā pa ķēdīti aizceļo pāri tā robežām. Par šo šmuci drīz runā visa pilsēta un rajons. Vainīgais tad ir izpelnījies sava laulātā dzimtas dziļu nosodījumu. Pārkāpums tiek apspriests ģimenes sapulcē, un lieta var nonākt līdz pat laulības šķiršanai. Tikpat liels negods un kauns jāpārdzīvo ģimenei, no kuras nācis laulības pārkāpējs. Tiek uzskatīts, ka ar savu rīcību dēls vai meita ir apkaunojis viņus visas sabiedrības priekšā. Tas nu patiešām šajā valstī dzimtai ir liels negods.

Lai gan no šāda sabiedriska nosodījuma ļoti baidās, tomēr apgalvot, ka Azerbaidžānā nav mīļāko, nevar. Tie, kas vēlas, atrod ceļus, kā klusām krāpt savas otrās puses, neraugoties uz sabiedrības noraidošo attieksmi. Saldais auglis tomēr bieži vien ir vilinošāks par to negodu, kas sagaida, ja krāpnieks tiek pieķerts. Turklāt cilvēka dabā jau vienmēr ir ticēt un cerēt, ka es tikšu sveikā un mani nepieķers. Un laikam jau, lietojot īpašas viltības un līkločus, nepieķer arī. Jautājums tikai – vai Azerbaidžānā dzīvesbiedri viens otru patiešām krāpj retāk vai arī ir izstrādājuši kādas īpaši piesardzīgas un viltīgas metodes?

Par seksu un erotiku

Azerbaidžānā sabiedrībā nav pieņemts skaļi runāt un diskutēt. Šīs lietas pārrunā tēvs un dēls, māte un meita. Sekss tiek uztverts kā ģimenē paturama lieta, kaut kas ļoti intīms, kas piederas tikai divu tuvu cilvēku attiecībām, kā laikam taču tas patiesībā arī ir. Runāt publiski par šīm tēmām Azerbaidžānā ir nepiedienīgi. Šajā valstī nav striptīza klubu. Izklaides pasākumos var redzēt uzstājamies vien vēderdejotājas, kam, plīvojot tērpam, varbūt atklājas vēdera maliņa virs jostas, bet tas arī viss, kas pasaulei rādāms. Sievietes ķermenis un kailums ir tabu. Tas netiek izlikts publiskai apskatei. Meitene to sargā savam vienīgajam vīrietim, savam izredzētajam.

Azerbaidžānā, kā visur pasaulē, gan ir pieejami prostitūtu pakalpojumi. Lai gan nīcināta kā nezāle, šī nodarbe nav izskaužama ne ar kādām metodēm. Kamēr būs pieprasījums, būs arī piedāvājums, taču Azerbaidžānā prostitūcija nav izplatījusies tādos apmēros, lai to uzskatītu par nopietnu problēmu.

Paldies Latvijas un Azerbaidžānas biedrības «Azeri» priekšsēdētājam Uldushanam Ahmedovam.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu