«Re:public» aizstāv dāmas

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Visu nosaka attieksme — ir pārliecināti grupas «re:public» mūziķi, jaunajā albumā izdziedot stipro sieviešu tēmu un sakot «stop» sekstūrismam Latvijā.

Albuma prezentāciju grupa apvienoja ar prezidenta kandidāta Aivara Endziņa aktīvu atbalstīšanu pie Saeimas 31. maijā, un pirmie pie albuma tika prezidente Vaira Vīķe–Freiberga, premjers Aigars Kalvītis un abi toreizējie prezidenta amata kandidāti — Aivars Endziņš un Valdis Zatlers. «Atbrīvots» ir stāsts gan par politiku, gan par sievietēm un attiecībām, un atziņās par šīm tik ļoti svarīgajām tēmām «re:public» mūziķi dalās arī sarunā ar «Saldo Dzīvi».

Ne tikai par sauli, jūru un meitenēm

«Mēs esam Latvijas pilsoņi, un mūsu pienākums ir piedalīties visos notikumos,» grupas iesaistīšanos sabiedriskajos procesos gan pirms vēlēšanām, gan atbalstot prezidentes nostāju drošības likumos, gan radot politiskus dziesmu tekstus skaidro Rībens.

«Būtu normāli, ja mēs spēlētu, bet visas problēmas valstī risinātu politiķi, taču mēs jūtam, ka ir jāiesaistās,» spriež grupas basģitārists Ivars Ozols, skaidrojot grupas aktīvo līdzdalību sabiedriskajā dzīvē.

Mūzika ir instruments, ar ko brīžiem var panākt pat ļoti daudz — atzīst visi grupas dalībnieki. Šo instrumentu arī «re:public» droši izmanto, radot drosmīgus dziesmu tekstus par politiskām tēmām, ko tādu, kas latviešu klausītāja ausij ir kas jauns un nedzirdēts. Vai mēs pieņemsim šo «re:public» drosmīgo tēlu?

«Esam novērojuši, ka latviešu klausītājs negrib saspringt — mūziku klausās vakaros atslodzei vai arī ko tādu, pie kā iztrakoties,» spriež Rībens, «bet tomēr daudzi sūta mums vēstules, sakot paldies par dziesmām. Patīkami, un tas pierāda, ka klausītājam vajadzīgas dziesmas ne tikai par sauli, jūru un meitenēm.«

Pēc pagājušā vasarā ieturētās pauzes grupa ar jaunā albu­ma iznākšanu ir pieteikusi ­sevi no jauna un gatavojas šogad pamatīgi satricināt Latviju ar vairāk nekā desmit koncertiem. Vasarā visas nedēļas nogales jau esot aizņemtas, ir pat dienas, kad paredzēti vairāki koncerti, bet, ja nāks vēl kādi uzaicinājumi, «re:public» ir noskaņoti nevienam neatteikt.

«Mēs taisāmies ieviest sev dubultniekus, lai paspētu uz visiem saviem koncertiem,» smejas Ivars.

Aizstāvēsim savas dāmas!

Ne visas dziesmas jaunajā albumā veltītas dziļi nopietnām tēmām, piemēram, pēdējais hits «Fitness Bizness Citness» ir vasaras dziesma par jauno latviešu attiecību modeli. «Tagad izveidojies tā, ka sievietes nosaka toni attiecībās,» dziesmas ideju skaidro Rībens, «viņas kļūst valdonīgas, pašas izlemj, kad viņām ir bizness, kad fitness. Vīrietis, kam ir šāda draudzene, nezina, ko darīt, bet galu galā saprot, ka ir ļoti laimīgs ar viņu.«

Sieviešu tēma grupai tuva — vasarā «re:public» piedalīsies kampaņā «STOP seks­tūrismam», kuram šobrīd speciāli tiek radīta jauna dziesma — «Lielā pilsēta».

«Galvenais ir attieksmes jautājums,» grupas nostāju pret aktuālo sekstūrisma tēmu skaidro Rībens. «Mēs aicinām nebūt vienaldzīgiem pret ārzemniekiem, kuri atļaujas meitenei pieiet, iekniebt dibenā un pajautāt: «How much?» Izmainīt šos tūristus mēs nevaram, jāmainās mums pašiem. Mēs aicinām latviešu puišus atbalstīt un aizstāvēt dāmas! Un pašiem mainīties, lai latviešu meitene nenāk pie angļu džekiem, bet nāk pie latviešiem!"

Mūzikas valoda lietuviešiem

«Re:public» dalībnieki ikdienā nodarbināti citos darbos un atzīst — ja neesi «Prāta vētra» vai «Cosmos», ar muzicēšanu Latvijā nopelnīt ir grūti. Mūzika ir viņu sirdslieta, bet, lai izdzīvotu, vajadzīgs cits pamatdarbs.

«Tā ir sirdslieta, mūziķī vienmēr sēž tas velniņš, kas liek radīt dziesmas, ko citi pieņem un atpazīst. Kad koncertā dziedi un redzi, ka citam patīk dziesma, ko tu esi radījis, ir tāds gandarījums! Nekas labāks nevar būt,» par šo aizrautību stāsta Rībens.

Grupa pašlaik izvirzījusi sev jaunu mērķi — uzrunāt ārzemju klausītājus. Tiekot runāts par iespējām koncertēt Lietuvā.

«Kad klausītājs nesaprot valodu, viņš dzird tikai mūziku,» spriež ģitārists Pēteris Sadovskis.

Pirms kāpšanas uz skatuves «re:public» ir savs rituāls — visi dalībnieki sastājas aplī un sadodas rokās — tas rada kopības sajūtu.

«Svarīgākais rituāls jau ir ierasties uz koncertu,» smejas Rībens. Tādas problēmas kā kāda mūziķa nevēlēšanās ierasties uz koncertu gan negadoties — arī pēc uzstāšanās mūziķi labprāt kopā atpūšas un pārrunā uzstāšanos. Iekšējo saskaņu un kopības sajūtu varot uzskatīt arī par «re:public» panākumu atslēgu.

«Vienīgais vienādojums ir cilvēki — ja domājat par vienu un to pašu, tikai tad radīsies laba mūzika,» atzīst Ivars.

Labākais Latvijas roka vēsturē

Šovasar grupai gaidāmi lieli svētki — piecu gadu pastāvēšanas jubileja. Viss sācies 2002. gadā ar koncertu Jēkabpils radio jubilejā.

«Pirmo koncertu spēlējām uz lielās skatuves pāris tūkstošu skatītāju priekšā,» pirmo uzstāšanos smaidot atceras Rībens, «mēs vēl nesapratām, ko tas nozīmē, tāpēc pat nepaspējām nobīties.«

Lai gan tas, kā atzīmēt lielo jubileju, vēl nav izlemts, grupa ir pārliecināta par vienu — ja arī šovasar Jēkabpils radio uzaicinās spēlēt savā jubilejas koncertā, viņi noteikti neatteiksies!

Spert pirmos soļus mūzikā mūsdienās vairs nebūt nav viegli, spriež mūziķi; apstāties nedrīkst, tāpat kā nedrīkst nobīties no kritiķu un klausītāju izteikumiem.

«Pārāk eklektisks albums. Bultas tiek šautas uz visām pusēm, un nevar saprast, uz ko tās tēmētas,» mūzikas kritiķu atsauksmes pēc pirmā albuma un superhita «Strēlniece» smejoties atceras Rībens.

«Jārēķinās, ka pēc pirmā singla 50% apgalvos, ka grupa ir pilnīgi āksti un viendienīte,» brīdina Ivars.

Šobrīd «re:public» ir izkarojusi stabilu vietu Latvijas mūzikas lauciņā un, kā paši spriež, ir soli tuvāk sava visīstākā skanējuma atrašanai.

««Re:public» skanējums ir izmainījies, šī albuma skanējums ir tiešāks un skarbāks nekā iepriekšējā,» jauno veikumu raksturo Jānis Rībens. «Ar albumu esmu apmierināts. Mūzikas patika ir subjektīva lieta, un, ja man jautā manu subjektīvo viedokli par šo albumu, varu teikt tā — «Atbrīvots» ir labākais albums Latvijas roka vēsturē! No šī albuma nevarēs sagaidīt fona mūziku, nevarēs sagaidīt dziesmas ne par ko, tas var patikt, var nepatikt, bet tas, ko klausītājs noteikti var sagaidīt, ir ideju dažādība — vienpadsmit dziesmas, vienpa­dsmit dažādi stāsti. Klausītājs var iegādāties vienpadsmit emociju gammu mūsu jaunā albuma izskatā.».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu